Zakázka na radary finišuje, zařízení nahradí „tři prsty smrti“

2K12 KUB znamý jako tři prsty smrti

2K12 KUB znamý jako tři prsty smrti Zdroj: Repro military-vehicle-photos.com

Na Úřad vlády dorazil v těchto dnech návrh na jednu z největších armádních zakázek posledních let. Ministerstvo obrany žádá o souhlas s nákupem osmi souprav mobilních 3D radiolokátorů s duální funkcí.

Taková zařízení umí nejen sledovat situaci ve vzdušném prostoru včetně malých a nízkoletících cílů, ale zároveň odpalují a navádí pozemní prostředky protivzdušné obrany. Do budoucna proto mají být nové radary součástí moderního systému, který nahradí ruský komplex KUB známý jako „tři prsty smrti“.

Armáda předpokládá, že hodnota kontraktu nepřekročí 3,6 miliardy korun s DPH. Radary plánuje splácet do roku 2021, už letos chce uhradit prvních 500 milionů. Ministerstvo navrhuje vyjmout zakázku z režimu zákona. Mimo jiné by mu tak odpadla povinnost řešit stížnosti či odvolání neúspěšných uchazečů. S postupem musí ještě souhlasit Sobotkův kabinet. Informace serveru E15.cz potvrdily zdroje blízké vládě.

Rozhovory s vládami

Nákupčí loni oslovili výrobce z pěti zemí. Ze seznamu možných dodavatelů vypadly americký Northrop Gruman, který na výzvu nereagoval, a evropský Airbus S.A.S., jehož nabídka nesplnila požadavky vojáků. Česko tedy bude jednat s britskou BAE Systems, francouzskou Thales Raytheon Systems, izraelskou IAI Elta a švédským Saabem. Rozhovory se však nepovedou přímo s firmami, ale s vládami jednotlivých zemí.

Ministerstvo bude chtít zajištění dvacetiletého servisu radarů. A také to, aby vítězný dodavatel navázal spolupráci s českým obranným průmyslem a armádou. „Právě varianta vláda-vláda umožňuje lepší kontrolu jak nad výběrem samotných radarů, tak nad plněním průmyslové spolupráce. A jen s vládou lze dohodnout pořádání společných cvičení vojáků obou zemí,“ vysvětlil nejmenovaný nákupčí. Podle něj by měl být tento postup oproti jednání s firmami i rychlejší.

Radary, kontejnery, doprava. České firmy vydělávají na migrační vlně