Zákon o státních úřednících sklízí kritiku

Vznik trafik pro dalších 26 politických kamarádů, tak hodnotí Václav Velčovský z organizace Good Governance podobu zákona o státních úřednících, kterou v noci na včerejšek schválila vláda. Právě tolik je státních institucí, kde by podle zákona měl vzniknout post státního tajemníka. Tedy funkce, která má garantovat nezávislost úřednické části orgánů státní správy na politicích. A v důsledku i potlačit korupci.

„Jmenování tajemníků spočívá v rukou příslušných ministrů a premiéra, tak o jakém odpolitizování úřadů lze hovořit,“ odmítá návrh Velčovský. Neziskovky navrhovaly, aby jmenování bylo alespoň v rukou Senátu nebo prezidenta.
Další závažnou vadou jsou podle Velčovského nejasná pravidla výběrových řízení úředníků. To podle něj opět dává politickým špičkám úřadů libovůli vybírat si, koho potřebují. „Je zcela zjevné, že vládnoucí garnitura nechce se současným špatným stavem nic dělat, spíše naopak,“ řekl Velčovský.

„S výsledkem nejsme spokojeni. Vazby mezi státním tajemníkem a politickými funkcemi musí být zákonem jednoznačně definovány,“ sdělil Jan Rovenský, předseda Odborového svazu státních orgánů a organizací. Vadí mu i to, že vedení úřadu nemusí respektovat výsledky výběrových řízení.

Zřízení pozice státního tajemníka naopak přivítala vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM), jež se podílela na znění normy. Předpokládá však, že návrh dozná značných změn v Poslanecké sněmovně.

„Funkční období státního tajemníka je pět let, během nějž ho lze odvolat se souhlasem předsedy vlády bez udání důvodu,“ upřesnil Břetislav Oliva z tiskového oddělení vlády.

ODS chce, aby byl zákon schválen do konce roku. Česko je jedinou zemí EU, která podobnou normu nemá. Za to jej opakovaně kritizuje Evropská komise. Nepřijetí zákona může ohrozit čerpání evropských dotací po roce 2014.

„Komise detailně sleduje projednávanou normu. Zatím k ní byla velmi kritická,“ sdělil Velčovský. Pokud návrh nedozná výrazné úpravy, je prý otázkou, zda jeho přijetí v aktuálním znění komisi uspokojí.

Další návrhy zákonů schválené vládou

- Návrhy zákonů souvisejících s takzvanou finanční ústavou. Pokud by například dluh samosprávného celku převýšil 60 procent průměru jeho příjmů za poslední čtyři roky, ministerstvo by mu snížilo přísun podílů na sdílených daních
- Návrh dopravní politiky ČR pro roky 2014 až 2020 s výhledem do roku 2050. Počítá s rozšířením mýtného na silnicích I. tříd i případným zpoplatněním silnic II. a III. třídy |