Žalobce Rampula se brání, prý pracuje dobře

Vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula končí ve své funkci.

Vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula končí ve své funkci. Zdroj: CTK

Odbor závažné hospodářské a finanční kriminality Vrchního státního zastupitelství v Praze podává rok od roku stále více žalob a je úspěšný u soudů, hájí se šéf zastupitelství Vlastimil Rampula. Dnes tak veřejně reagoval na kritiku ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS), který usiluje o jeho odvolání z funkce.

Zatímco v letech 2000 až 2007 odbor příliš úspěšný nebyl a zpravidla podával ani ne deset žalob ročně, od roku 2008 nastala podle Rampulova náměstka Libora Grygárka výrazná změna.

„Bylo podáno 12 žalob, pak 14 a v roce 2010 už to bylo 19 obžalob na celkem 144 osob,“ vypočítal Grygárek. Státní zástupci jsou podle něho zároveň úspěšní u soudů a „v drtivé většině“ jsou obvinění uznáni vinnými podle podané obžaloby.

Podle Rampuly bude loňský počet podaných obžalob zřejmě překročen. Od začátku roku do současnosti byly podány čtyři obžaloby, dvě se zpracovávají a státní zástupci do konce roku očekávají od policie dalších 14 návrhů na to, aby poslali obviněné před soud. „V současné době tento speciální odbor zpracovává 79 věcí,“ řekl Rampula.

O fungování pražského 6. odboru se ke konci července zmínil Pospíšil, když oznámil své rozhodnutí Rampulu odvolat. Ten zastupitelství vede od roku 2008. Podle Pospíšila dostatečně nevyužíval svých oprávnění k řídicí a metodické činnosti odboru a nereagoval na četná, dlouhodobá a opakující se pochybení žalobců.

Rampula proti svému odvolání podal rozklad, pokud s opravným prostředkem neuspěje, obrátí se na soud.

Co vyšetřuje specializovaný odbor

Takzvané 6. odbory byly zřízeny 1. října 2000 na Vrchních státních zastupitelstvích v Praze a Olomouci na popud tehdejší nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešové. V současnosti dozorují nejsložitější hospodářské případy a kauzy se škodou vyšší než 150 milionů korun.

Pražský odbor mimo jiné pracoval na případu architekta Marka Řičáře, nyní Josefa Marka, který figuroval jako klíčový svědek v takzvané kauze Budišov. Zatím nepravomocně dostal za dotační podvod za 15,5 milionu korun a za legalizaci výnosů z trestné činnosti, tedy praní špinavý ch peněz, sedmiletý trest vězení.