Žalobci nesouhlasí s podmínkou pro Nečasovou. Kauza se vrátí k soudu

Jana Nečasová

Jana Nečasová Zdroj: ctk

Žalobci podali odpor proti roční podmínce, kterou uložil Obvodní soud pro Prahu 1 Janě Nečasové, dříve Nagyové za údajné zneužití Vojenského zpravodajství. Podali také stížnost kvůli zastavení trestního stíhání zpravodajce Jana Pohůnka a rozhodnutí soudu o předání případu zpravodajců Milana Kovandy a Ondreje Páleníka ministerstvu obrany.

Odpor a stížnosti bude řešit Městský soud v Praze. Podle olomouckého vrchního státního zástupce Ivo Ištvana nemá v trestním řádu určenu lhůtu pro vyřízení.

Žalobci v pondělí uvedli, že proti rozhodnutí ohledně Nečasové podají odpor, a v případu proto bude nařízeno hlavní líčení. Stejně měli v plánu ohradit se v případu Pohůnka, Kovandy a Páleníka. Rozhodnutí soudu jim nepřipadá adekvátní, sdělil Ištvanův kolega Pavel Komár.

Soud uznal Nečasovou vinnou ze zneužití vojenského zpravodajství v neveřejném jednání, uložil jí roční podmínku. Součástí rozhodnutí je zastavení trestního stíhání zpravodajce Pohůnka. Případy zbylých dvou obžalovaných v kauze, šéfů armádních zpravodajů Páleníka a Kovandy soud postoupil k vyřešení ministerstvu obrany s podezřením z kázeňského provinění.

Nečasová k obviněním mlčí

Podle žalobců zneužila v roce 2012 tehdejší šéfka kanceláře premiéra Petra Nečase Nagyová zpravodajce ke sledování premiérovy tehdejší manželky Radky. Údajně k tomu měla osobní důvody, protože s Nečasem udržovala vztah. Nečas krátce po vypuknutí kauzy rezignoval a jeho vláda padla, s Nagyovou se později oženil. Nečasová je podle žalobců pojítkem mezi více případy - je obviněná také ohledně údajného uplácení poslanců funkcemi a vynášení informací z Bezpečnostní informační služby. Případ vojenského zpravodajství je první, který dostali žalobci před soud, ostatní podle nich budou následovat.

Nečasová se zatím k obviněním nevyjadřovala. Expremiér hovořil o politicky motivované kauze. Zpravodajci odmítají tvrzení o sledování. Podle nich dostali úkol „z nejvyšších míst“, aby provedli kontrasledování, tedy prověřili podezřelý pohyb kolem tehdejší manželky premiéra a bezpečnostní riziko pro stát.

Dokument: Jak se rozdělila kauza Nagyová. Byla to mafie, tvrdí žalobci