Žalobkyně požaduje pro Janouška 10 let za pokus o vraždu

Roman Janoušek

Roman Janoušek Zdroj: ctk

Žalobkyně navrhla Romanu Janouškovi za pokus o vraždu deset let vězení, tedy trest na samé spodní hranici sazby. Současně chce pro lobbistu i pětiletý zákaz řízení. Podle obžaloby musel vědět, že ženu může zabít. Podnikateli hrozí za sražení ženy po dopravní nehodě až 18 let za mřížemi. Podle Janouškova advokáta jde o absurdní trest.

Žena, kterou pražský lobbista Roman Janoušek před dvěma lety srazil autem, stála přímo před vozem a řidič o ní musel podle expertů vědět. Vyplynulo to ze zvláštního revizního posudku, který zadal pražský městský soud.

Janoušek proti ženě prý nejdřív dvakrát popojel, tím ji vytlačil ze středu vozu k pravému přednímu světlu. „Když se rozsvítila zelená, prudce akceleroval a rozjel se proti poškozené. Musel minimálně vědět, že při takové rychlosti a akceleraci ji může usmrtit,“ prohlásila žalobkyně Jana Kadeřábková.

Janoušek o ženě věděl, "hodila mu šipku na kapotu"

Jako důkaz proti Janouškovi posloužily také odposlechy lobbistova telefonátu krátce po nehodě. Z nich mimo jiné vyplynulo, že lobbista sdělil manželce, že mu „baba hodila šipku na kapotu“. „Udělala dvojitej kotrmelec, trojitý salto, zlomila si ruku, nohu za ušima a pod prdelí,“ popsal v dalším hovoru.

„Mám za to, že bylo prokázáno, že obžalovaný se skutků popsaných v obžalobě dopustil,“ uvedla u pražského městského soudu státní zástupkyně Jana Kadeřábková. Podle ní Janoušek usedl za volant po předchozím požití alkoholu ve stavu, který vylučoval bezpečné ovládání vozu. Janoušek prý patří do nejpřísnějšího typu věznice, jak dodala žalobkyně.

Absurdní právní kvalifikace, reaguje advokát

Janouškův advokát Vít Široký navrhovaný trest odmítá. „Nepopírám, že došlo k těžké újmě. Nepopírá to ani klient. Ale tato právní kvalifikace je pro mě absurdní,“ reagoval Široký. Připomněl například dopravní nehodu zpěvačky Dary Rolins, která při ní na rozdíl od Janouška usmrtila člověka a „nikoho ani nenapadlo kvalifikovat to jako vraždu“.

Zároveň znovu připomněl dřívější Janouškovo prohlášení, že v době nehody byl vážně nemocen - měl v hlavě hematom. Důrazně odmítl myšlenku žalobkyně, že si lobbista později operované zranění způsobil sám, aby se vyhnul trestnímu stíhání. Právník věří, že Janoušek by měl být kvůli svým zdravotním obtížím zproštěn viny. Alternativně soudu navrhl, aby jednání jeho klienta vyhodnotil jako nedbalostní jednání, které mělo za následek těžkou újmu na zdraví.

Možná to je společenská objednávka, tvrdí Široký

Advokát Široký se prý ještě nikdy nesetkal s tím, že by dopravní nehoda byla kvalifikovaná jako pokus vraždy. „Možná je to společenská objednávka,“ podotkl právník s tím, že žádá o překvalifikovaní na neúmyslný čin.

Janoušek k dnešnímu soudu nedorazil, stejně jako v září požádal o konání hlavního líčení v jeho nepřítomnosti. Drží se tak svých dřívějších slov, že se zúčastní pouze začátku soudního líčení.

Rozsudek by měl padnout ve středu.

Kauza Romana Janouška
Janouškova kauza se táhne přes dva roky. Jeden z takzvaných pražských „kmotrů“ havaroval 23. března 2012 ve Vyskočilově ulici v Praze. Policisté mu po nehodě naměřili v dechu přes dvě promile alkoholu. Svým vozem nejprve narazil do auta před sebou, kolizi neřešil a pokračoval v jízdě. Když na následující křižovatce zastavil na červenou, jedenapadesátiletá řidička nabouraného vozu se postavila před jeho vůz. Janoušek ji srazil. Za pokus o vraždu žalobkyně nyní žádá desetiletý trest vězení a pět let zákaz řízení.