Zaorálek se musí omluvit Rittigovi, ale ne za lupiče

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek Zdroj: CTK

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD) se musí omluvit lobbistovi Ivu Rittigovi za to, že jej veřejně spojil s majetkem zabaveným policií při razii v kauze Jany Nagyové. Nemusí se mu však omlouvat za označení „lupič“ ani mu vyplatit požadované odškodné ve výši 100 tisíc korun. Rozsudek potvrdil odvolací senát Vrchního soudu v Praze, rozhodnutí je pravomocné.

Zaorálek při loňském červnovém projevu na schůzi Sněmovny spojil Rittiga s penězi a zlatem, které zabavili policisté při razii na úřadu vlády a dalších místech v souvislosti s obviněními kolem tehdejší šéfky kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS).

Mimo jiné prohlásil, že „v této zemi si prostě všichni lidé šuškají, že pánové Rittig, (Roman) Janoušek a další jsou lupiči“. Kritizoval to, že tito „lidé, kteří mají pověst jako Al Capone, komunikovali s úřadem vlády“.

Současný ministr, který dříve avizoval, že se Rittigovi rozhodně omlouvat nehodlá, nyní musí lobbistovi kvůli tvrzení o jeho spojení se zabaveným majetkem zaslat omluvný dopis s vlastnoručním podpisem. „Výrok je skutkovým tvrzením a je dehonestující. Žalobci (Rittigovi) za něj zcela právem přísluší omluva,“ odůvodnila verdikt předsedkyně odvolacího senátu Dagmar Javůrková. Rittigovo přání, aby se omluva objevila v celostátním deníku Právo, však označila za nepřiměřené.

Lupič jako hodnotící soud

Stejně tak odmítla, aby se Zaorálek omlouval za „lupiče“ - a to proto, že nešlo o skutkové tvrzení, ale o hodnotící soud. Finanční zadostiučinění Rittigovi nepřiznala proto, že se muži nestala zvlášť závažná újma.

K soudu dnes nedorazil ani Rittig, který dlouhodobě pobývá v Monaku, ani Zaorálek, jenž je pracovně v Kyjevě. „Dovolávat se patrně nebudeme. Pro klienta byla důležitá omluva, nikoliv finanční zadostiučinění,“ řekl Rittigův advokát Vladislav Jirka. I Zaorálkův právník Petr Topinka vnímá verdikt jako úspěch. „Rozsudek je ze tří čtvrtin v náš prospěch,“ podotkl.

Rittigovo jméno se objevilo v linii policejního prověřování, která sleduje napojení podnikatelských struktur na pražskou politiku a magistrátní finance. Rittiga, dalšího vlivného lobbistu Janouška, kontroverzního komunálního politika Tomáše Hrdličku a také někdejšího magistrátního úředníka Jiřího Tomana policie podezírá z ovlivňování veřejných zakázek, praní špinavých peněz a účasti na organizovaném zločinu.

Zabavené miliony

Při prohlídkách bytů a nebytových prostor, které se uskutečnily i u Rittiga a Janouška, policisté zajistili 150 milionů korun a desítky kilogramů zlata. Jak ovšem vyšlo najevo později, u Rittiga žádnou hotovost ani drahé kovy nenašli.

Rittigovo jméno se objevilo v linii policejního prověřování, která sleduje napojení podnikatelských struktur na pražskou politiku a magistrátní finance. Obviněn je v kauze dodávky jízdenek pro pražský dopravní podnik, v kauze údajného vyvedení peněz z firmy Oleo Chemical a společně s Nagyovou rovněž v případu údajného úniku informací z Bezpečnostní informační služby. Stíhán je na svobodě.

Kontroverzní Rittig figuruje v řadě kauz, jež vyšetřuje policie:
Ivo Rittig se narodil 3. ledna 1963. Trvalé bydliště má v Monaku, odkud příležitostně jezdí do ČR. V polovině letošního ledna Rittig řekl České televizi, že uvažuje o definitivním odchodu z České republiky.
Podle internetové verze obchodního rejstříku dříve figuroval ve statutárních orgánech řady firem, dnes je jeho jméno k nalezení již jen u akciové společností Taminvest CZ a společnosti s ručením omezeným Rittig & Partners.
Výše jeho majetku je sporná. Policisté, kteří chtěli zajistit jeho majetek kvůli případné náhradě škody v kauze jízdenek pro pražský dopravní podnik, dospěli k závěru, že Rittig oficiálně nevlastní žádné nemovitosti, a to ani v Monaku, ani v České republice.
Podle údajů, které se objevily v tisku, se Rittig vyučil prodavačem a praxi absolvoval ve známém pražském lahůdkářství U Paukertů. V roce 1981 nastoupil jako prodavač do podniku Potraviny Praha a o pouhé dva roky později se stal vedoucím samoobsluhy. Jeho působení v prodejně podle Hospodářských novin skončilo mankem 766.000 Kčs. Rittig kvůli tomu údajně strávil tři roky ve vazbě a v roce 1988 ho soudy pravomocně potrestaly devíti roky vězení. V roce 1990 byl však propuštěn na základě amnestie Václava Havla. Trest si následně nechal zahladit, takže se na něj musí pohlížet jako na netrestaného.
Počátkem 90. let se Rittig stal promotérem boxerských zápasů a začal podnikat v oblasti luxusní módy. Podle týdeníku Respekt si Rittigovy firmy půjčily u Komerční banky několik set milionů korun, které podle týdeníku nesplatily, načež byl dluh údajně vyveden do České konsolidační agentury.
V uplynulých letech jej média opakovaně označovala za jednoho z „kmotrů“ ODS, kteří mají velký neformální vliv na rozhodování pražského magistrátu, zejména na jím vypisované veřejné zakázky. Rovněž mu je přisuzován velký vliv na bývalého středočeského hejtmana a dvojnásobného ministra Petra Bendla.
S Rittigovým jménem bývá v tisku spojováno několik kauz. Nejznámější je zakázka na tisk jízdenek pro pražský dopravní podnik. Podle tvrzení Nadačního fondu proti korupci byl Rittig přes síť firem pravděpodobně konečným příjemcem 17 haléřů za každý lístek. V souvislosti s tímto případem policie v polovině února obvinila Rittiga a čtyři další osoby z praní špinavých peněz. Rittig se proti tvrzení fondu bránil žalobou, ve které požadoval odškodnění. Loni v červnu mu pražský městský soud nevyhověl, v polovině září ale Vrchní soud v Praze kauzu vrátil k novému projednání.
Žalob kvůli tvrzením o jeho účasti v podezřelých obchodech podal Rittig v poslední době více. Nelíbila se mu například slova šéfa české pobočky Transparency International (TIC) Davida Ondráčky, který letos v březnu v televizi řekl, že Rittig údajně figuruje „ve fotovoltaické kauze Amun.Re“. Pražský městský soud před dvěma týdny Rittigovu žalobu nepravomocně zamítl. Kromě případu s obřími solárními parky u Ralska a Mimoně, jež koupila společnost ČEZ od neprůhledné firmy, byl Rittig podle České televize napojen i na zakázku na sledování aut ČEZ.
Loni v červnu jej místopředseda ČSSD a současný ministr zahraničí Lubomír Zaorálek nazval na zasedání Sněmovny „lupičem“. Rittig se kvůli tomu se Zaorálkem soudil a v březnu padl nepravomocný rozsudek, podle něhož se Zaorálek nemusí za použití výrazu lupič omlouvat. Soud ale zároveň lobbistovi přiřkl právo na satisfakci za to, že ho Zaorálek ve svém projevu dal do souvislosti se zlatem a penězi nalezenými při loňské policejní razii na úřadu vlády a dalších místech.
Lobbista částečně uspěl se žalobou, kterou podal na vydavatelství Economia kvůli článku z loňského roku. Ten jej mj. spojil s penězi a zlatem zabavenými v kauzách kolem bývalé šéfky kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) Jany Nagyové (Nečasové). Soud Rittigovi nepravomocně přiznal právo na omluvu, vydavatelství se odvolalo. Rittig přitom čelí v kauzách kolem současné Nečasovy manželky obvinění kvůli údajnému vyzrazování utajovaných zpráv z Bezpečnostní informační služby (BIS). Podle Lidových novin existuje podezření, že Rittig dostával od Nečasové materiály tajných služeb.
V pátek 26.9. 2014 Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) obvinil deset lidí z krácení daně, praní špinavých peněz a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Obvinění údajně vyváděli finanční prostředky ze společnosti Oleo Chemical a tyto peníze dále převáděli za účelem zastření jejich pravého původu. Podle Česká televize a serveru iDnes.cz byl Rittig zadržen a podle médií se kauza týká i jeho právníků Karolíny Babákové a Davida Michala.