Zaorálkův náměstek jednal se syrskými diplomaty. I o poválečné rekonstrukci

Martin Tlapa náměstek ministra zahraničí

Martin Tlapa náměstek ministra zahraničí Zdroj: Council of The European Union

Náměstek české ministra zahraničí Martin Tlapa jednal v Damašku se šéfem syrské diplomacie Valídem Mualim. Informovala o tom syrská státní agentura SANA a ČTK a české ministerstvo zahraničí to potvrdilo.

„Jako ČR se podílíme na budování rovnováhy v Sýrii, která by umožnila politické řešení a konec násilí a vyhánění obyvatel v Sýrii,“ řekla mluvčí českého ministerstva Irena Valentová. Dodala, že Tlapa jel do Damašku primárně na návštěvu českého zastupitelského úřadu. Česko má i nyní v Damašku funkční ambasádu na rozdíl od řady západních zemí, jejichž zájmy tam zastupuje.

„Boj s terorismem je primární předehrou pro jakékoli politické řešení krize v Sýrii,“ řekl podle SANA Mualim během schůzky s Tlapou. Dodal, že je nutné, aby země podporující terorismus byly donuceny ho zastavit, aby na ně byl vyvíjen tlak k dodržování protiteroristických rezolucí Rady bezpečnosti OSN. Syrský režim označuje za teroristy nejen džihádistické povstalce, ale i další skupiny bojující proti Damašku. Syrský ministr zahraničí ocenil postoj Česka k dění v Sýrii, uvedla syrská agentura.

Česko podle pátečního vyjádření ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka zastává názor, že u jednacího stolu o budoucnosti Sýrie nesmí chybět ani současný režim. Právě zapojení současného prezidenta Sýrie Bašára Asada je jablkem sváru v jednáních o míru v Sýrii. Západní velmoci a jejich spojenci trvají na tom, že Asad nemůže být součástí žádného politického řešení konfliktu, který trvá již přes čtyři roky. Asadovi stoupenci, Rusko a Írán podporují myšlenku voleb, jichž by se Asad mohl zúčastnit.

Tlapa se v Damašku setkal také s náměstkem ministra zahraničí Fajsalem Makdádem. S ním podle agentury SANA jednal i možném českém podílu na poválečné rekonstrukci v Sýrii.

O ukončení občanské války v Sýrii, která si od roku 2011 vyžádala již přes čtvrt milionu obětí a na 11 milionu lidí vyhnala ze svých domovů, jednali v sobotu ve Vídni ministři zahraničí a vrcholní představitelé více než deseti států včetně Íránu. Dohodli se na časovém plánu, jehož výsledkem mají být nové volby v Sýrii. Na osudu Asada se ale, stejně jako při své první schůzce koncem října, nedohodli.

Dohodnutý „konkrétní kalendář“ počítá rovněž s tím, že představitelé syrského režimu a opozice by se měli ještě v tomto roce sejít k oficiálním rozhovorům. Přechodná vláda by měla vzniknout do šesti měsíců a do 18 měsíců by se měly konat volby. Celý proces by měl řídit zvláštní zmocněnec OSN Staffan de Mistura.