Zdena Mašínová má šanci získat od státu zpět statek v Lošanech

Odhalení pamětní desky Josefu Mašínovi v Roudnici: Sestra Zdena Mašínová a vnučka Sandra Mašínová

Odhalení pamětní desky Josefu Mašínovi v Roudnici: Sestra Zdena Mašínová a vnučka Sandra Mašínová Zdroj: ČTK

Odhalení pamětní desky Josefu Mašínovi v Roudnici: Jan Hamáček, Sandra Mašínová a Zdena Mašínová
Zdena Mašínová
Josef a Zdena Mašínovi na pohřbu bratra Ctirada v americkém Clevelandu
Zdena Mašínová se zatím neúspěšně soudí o majetek ukradený komunisty.
5
Fotogalerie

Zdena Mašínová by mohla získat od státu zpět rodinný statek v Lošanech na Kolínsku. Okresní soud v Kolíně potvrdil, že Josef Mašín byl v době svého úmrtí v roce 1942 majitelem statku. Mašínová teď může požádat o dědické řízení, ve kterém by od státu její rodina získala statek i se všemi pozemky.

"Mám velkou radost, cítím se moc dobře. Jsem ráda, že v České republice ještě existuje spravedlnost," řekla u soudu Mašínová.

Obě strany si ponechaly lhůtu pro odvolání, podle zástupce Státního pozemkového úřadu se bude celým případem ještě zabývat vláda.

"Státní pozemkový úřad hodlá požádat ministra zemědělství, aby předložil celou věc k rozhodnutí vládě, protože vláda samozřejmě může rozhodnout jakkoliv, může rozhodnout o jakékoli z variant, které tady paní Mašínová požadovala, ať už darování, převod za korunu, rekonstrukci nebo cokoliv jiného. Může-li mít stát v rámci své péče rodný dům Jana Kubiše, nepochybně by se mohl starat a zrekonstruovat i rodný dům generála Mašína," řekl po skončení jednání právní zástupce Státního pozemkového úřadu Adam Rakovský.

 Proti jeho tvrzení se postavil právní zástupce Mašínové Milan Janoušek. "Nepravomocně to není ani Státního pozemkového úřadu, ani vlády ani kohokoliv jiného. Nepravomocně je to fakticky generála Mašína," řekl. Podle něj se tak stát již nemá celou věcí zabývat. Janoušek ovšem podotkl, že vzhledem k prohlášení právního zástupce SPÚ je pravděpodobné, že se stát proti rozsudku odvolá.

Mašínová u soudu zpochybňovala smlouvu, kterou protinacistický odbojář Josef Mašín postoupil statek na své děti - Ctirada, Josefa a Zdenu. Mašínová tvrdí, že smlouvu její otec podepsal pod nátlakem a že skutečným vlastníkem majetku byl i v době úmrtí on.

Při únorovém jednání kolínského soudu nabídl stát Mašínové mimosoudní vyrovnání. SPÚ jí nabídl odkup podílu státu za 7,1 milionu korun, nebo reálné rozdělení vlastnictví nemovitostí. Při variantě rozdělení by se Mašínová stala výlučnou vlastnicí otcova rodného domu a části polností tak, aby hodnota těchto nemovitostí odpovídala velikosti jejího spoluvlastnického podílu. Mašínová nabídku na místě odmítla.

Rod Mašínů na statku žil po staletí. V roce 1940 jej protinacistický odbojář Josef Mašín nechal přepsat na své tři nezletilé děti. Později statek zabral stát. Po listopadu 1989 získala dvě osminy statku Zdena Mašínová, zbytek zůstal státu, protože bratři Ctirad a Josef Mašínové se do Česka nevrátili - zůstali ve Spojených státech.

Mašínová chce v rodinném statku v Lošanech vytvořit důstojný památník svého otce. Nemovitost v současné době chátrá.

 

Rodina Mašínových a soudní spor o jejich majetek

- Rod Mašínů žil na statku v Lošanech na Kolínsku po staletí. V roce 1940 jej protinacistický odbojář Josef Mašín (1896-1942) nechal přepsat na své tři nezletilé děti - syny Ctirada a Josefa a dceru Zdenu. Později ale hospodářské usedlosti zabral stát, protože bratři Mašínové vedli v 50. letech protikomunistickou skupinu a prostříleli se na Západ. Statek byl po zestátnění dílnou a ubytovnou.

- Po listopadu 1989 získala tedy dvě osminy statku Mašínova dcera Zdena (83), zbytek ale zůstal státu, protože bratři Mašínové se do Česka již nevrátili - zůstali ve Spojených státech. Zdena Mašínová se o rodinný statek, který v současnosti chátrá, soudí již několik let. Chce v něm vytvořit důstojný památník svého otce.

- Mašínová se v roce 2012 pokusila vyřešit situaci podáním žaloby k Okresnímu soudu v Kolíně. Domáhala se zrušení takzvané postupní smlouvy, na jejímž základě kdysi statek přešel z otce na děti. V praxi by to znamenalo nové dědické řízení. Okresní soud v Kolíně ale žalobu z procesních důvodů zamítl kvůli tomu, že o určení vlastnictví požádala jen Mašínová - tedy pouze jeden z více dědiců.

- Verdikt potvrdil Krajský soud v Praze i Nejvyšší soud. Až Ústavní soud v roce 2015 vrátil rozhodování kolínskému soudu, který podle soudců původně postupoval příliš formalisticky, když Mašínovou nepoučil o povinnosti jednat koordinovaně s ostatními dědici. K žalobě Mašínové se poté připojil i její bratr Josef, který v minulosti odmítal mít s českou justicí cokoliv společného. Se žalobou souhlasili také dědicové po Ctiradovi Mašínovi (zemřel v roce 2011).

- Odbojář Josef Mašín byl legendární postavou druhého československého odboje. Působil na ruské frontě, byl členem legií, několikrát byl raněn i vyznamenán. Po návratu z války se staral o rodný statek, poté vstoupil do armády. Po mnichovské dohodě přešel do ilegality. Spolu s Václavem Morávkem a Josefem Balabánem vytvořil zpravodajsko-sabotážní skupinu přezdívanou Tři králové.

- Po skupině šly v protektorátu tisíce policistů v čele s gestapem. Mašín měl na starosti zejména sabotážní činnost a zásobování odboje zbraněmi. Dopaden byl v roce 1941, v kobce pankrácké věznice pak prožil rok výslechů a mučení, zlomit se ho ale nepodařilo. Mašín byl popraven v červnu 1942 na střelnici v Kobylisích. V roce 2005 byl povýšen do hodnosti generálmajora in memoriam.

- Jeho synové Ctirad a Josef si otcovy rady vzali k srdci, se zbraní v ruce se postavili komunistickému režimu. Ten nakonec vykonal pomstu na jejich matce Zdeně Mašínové starší (1907 až 1956), kterou odsoudil za spoluúčast na zločinném spiknutí proti republice k 25 letům. Těžce nemocná zemřela v komunistickém vězení v roce 1956. Mašínová v roce 1998 obdržela in memoriam Řád Tomáše Garrigua Masaryka. Protikomunistických akcí se účastnil i strýc z matčiny strany Ctibor Novák, v roce 1953 byl zatčen a o dva roky později popraven.

- Bratři Mašínové se nejprve pokoušeli o sabotáže, později plánovali (dočasný) odchod z Československa. Ten byl však prozrazen a Ctirad strávil 22 měsíců v uranových dolech. Názory na jejich odbojovou skupinu se dodnes různí. Při útěku na Západ v roce 1953 skupina (jejím členem byl též Milan Paumer) zabila šest lidí z ozbrojených složek státu. Kritici Mašínům vyčítají zejména zastřelení ozbrojeného pokladníka a usmrcení příslušníka SNB omámeného chloroformem.

- Josef Mašín (84) žije v USA, má dvě dcery. Starší Ctirad zemřel v Clevelandu v srpnu 2011 ve věku 81 let. Po útěku na Západ sloužili oba v americké armádě. Josef posléze podnikal v řadě oborů, mimo jiné v oblasti kovových slitin a letadel. Nakonec zakotvil u elektroniky. Ctirad nejdříve podnikal s bratrem, pak se osamostatnil. Měl postupně firmy v několika státech USA. Narodili se mu dva synové a dcera.

- Jméno bratrů Mašínů se v médiích v posledních letech objevuje i v souvislosti s udělováním státních vyznamenání. Opakovaný návrh Senátu na jejich ocenění zatím neuspěl. V roce 2008 jim tehdejší premiér Mirek Topolánek (ODS) udělil plaketu předsedy vlády, Mašínové získali také vojenské vyznamenání Zlatá lípa.

- V Československu nebyli Mašínové nikdy odsouzeni, jejich stíhání bylo přerušeno a komunistické úřady několikrát neúspěšně žádaly USA o jejich vydání. V polovině 90. let pak státní zastupitelství stíhání bratrů kvůli promlčení odložilo. Do rodné země se Mašínové nevrátili ani po pádu režimu. Josef Mašín v jednom z rozhovorů řekl, že ČR se doposud nezbavila komunismu a komunistů a komunistické zločiny nebyly potrestány. "Co mě k Československu dnes váže, jsou hroby mých rodičů, našich přátel a vzpomínky," dodal.