Zdravotní pojišťovny přesunou část účtů k ČNB, rozhodli senátoři

Česká národní banka

Česká národní banka Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Zdravotní pojišťovny by měly převést do České národní banky bankovní účty, na nichž mají peníze ze zdravotního pojištění. Účty s penězi z komerčních činností, například prodeje cestovního pojištění, budou moci vést u běžných bank. Počítá s tím vládní novela zákona o rozpočtových pravidlech, kterou schválil Senát. Nyní ji ještě musí podepsat prezident. Převod účtů se týká i dalších institucí, vláda tím chce zmírnit růst státního dluhu.

Vláda původně navrhovala, aby zdravotní pojišťovny převedly k ČNB všechny účty. Nelíbilo se to ale některým poslancům, proto Sněmovna schválila novelu v takové podobě, aby nemusely přesunout všechny účty.

Senátorka Veronika Vrecionová (ODS) navrhovala předlohu zamítnout s tím, že tento přesun považuje za velice problematický. „Jsou to peníze pojištěnců, ne státní peníze,“ řekla. Výhrady měla i Eliška Wagnerová (za SZ). Poukazovala na to, že se přesun účtů týká i veřejných vysokých škol a veřejných výzkumných institucí. Podle ní se tím až příliš zasahuje do autonomie, kterou musí být veřejnoprávní instituce vybaveny, aby nesplynuly se státem.

Také zaměstnanecké pojišťovny už dříve varovaly před tím, že přijdou o peníze ve fondu prevence, tvořeného dosud i z úroků na bankovních vkladech. Tyto obavy vyjadřovali už ve Sněmovně někteří poslanci.

Do ČNB by si měla podle novely převést své účty i Správa železniční dopravní cesty (SŽDC)

Ministr financí Andrej Babíš (ANO) k výhradám řekl, že jde o nepochopení. Informoval, že zdravotní pojišťovny měly ke konci ledna na svých účtech v komerčních bankách 19 miliard korun. Pokud budou u ČNB, stát je podle něj bude moci využít, bude mít lepší rating a menší dluh.

Vládní novela rozšiřuje okruh peněz, které musí mít v rámci státní pokladny kraje, obce, jejich dobrovolné svazky, regionální rady, vysoké školy a veřejné výzkumné instituce. Do ČNB by si měla podle novely převést své účty i Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Podřízením účtů dalších institucí státní pokladně chce vláda zejména zmírnit růst státního dluhu a také snížit výdaje na úroky z tohoto dluhu.

Nyní spadají pod státní pokladnu například peníze na výdajových a příjmových účtech státního rozpočtu, účtech pro spravování daňových příjmů, účty rezervních fondů organizačních složek státu, státních fondů nebo účty měst a krajů k příjmu dotací.

Novela také umožní ministerstvu financí přijímat úvěry od mezinárodních finančních institucí bez potřeby samostatného zákona.