Ze zemí střední Evropy vnímají hospodářskou situaci nejlépe Češi

Výroba pneumatik ve společnosti Barum Continental.

Výroba pneumatik ve společnosti Barum Continental. Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Z obyvatel čtyř středoevropských států hodnotí ekonomickou situaci své země nejlépe lidé v Česku. I tam ale stejně jako v Polsku, Maďarsku a na Slovensku převažuje negativní hodnocení nad pozitivním. Materiální životní podmínky své domácnosti hodnotili nejlépe obyvatelé Polska a Česka. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) a obdobných institucí v ostatních třech zemích.

V Česku nynější ekonomickou situaci hodnotilo nepříznivě 31 procent účastníků průzkumu, 23 procent ji považuje za příznivou. Celkem 43 procent lidí hospodářskou situaci označilo za ani dobrou, ani špatnou. V Polsku se o ekonomice země záporně vyjádřilo 35 procent, kladně 24 procent lidí.

„Maďaři a Slováci pak hodnotí ekonomickou situaci ve své zemi zřetelně hůře než Češi a Poláci, přičemž poněkud lépe vyznívá v případě občanů Maďarska,“ uvedlo CVVM.

Na Slovensku se pozitivně k současné ekonomické situaci vyjádřilo jen 13 procent a negativně víc než polovina lidí. I tak je to pozitivnější pohled než na začátku roku, a to nejen na Slovensku, ale i v ostatních zemích, hlavně pak v Maďarsku.

Podobná je situace v očekávání budoucího ekonomického vývoje. U Polska a Česka je podle CVVM zřetelný velký převis předpokládaného zlepšení ekonomické situace nad očekávaným zhoršením.

Hodnocení ekonomické situaceHodnocení ekonomické situace | cvvm

V Česku zlepšení čeká 28 procent lidí, zhoršení 17 procent a vývoj beze změny 48 procent. „V případě Maďarska a Slovenska naopak mírně převažují negativní očekávání nad pozitivními,“ uvedli autoři průzkumu.

Materiální životní podmínky svých domácností hodnotili výrazně častěji kladně než záporně obyvatelé Česka a Polska, optimističtější jsou Poláci. Pozitivně hospodaření své domácnosti vidělo v Polsku 45 procent a v Česku 41 procent účastníků průzkumu, negativně 12 procent Poláků a 18 procent Čechů.

Na Slovensku pozitivní hodnocení nepatrně převážilo nad negativním, v Maďarsku je situace opačná. Optimismus domácností se proti počátku letoška zvýšil hlavně v Maďarsku, ale i na Slovensku, u Česka a Polska průzkum nezaznamenal statisticky významný posun.

CVVM se v průzkumu mezi 8. a 15. červnem dotazovalo 1022 lidí ve věku od 15 let. V Polsku se průzkum uskutečnil také v červnu, v Maďarsku v červenci a na Slovensku počátkem září.