Zelení vzdali soudní boj o pětiprocentní klauzuli, pokusí se změnit zákon

Předsedkyně Strany zelených Jana Drápalová

Předsedkyně Strany zelených Jana Drápalová Zdroj: CTK

Strana zelených bude i nadále usilovat o zrušení pětiprocentní hranice pro vstup do Evropského parlamentu, ale nikoliv už soudní cestou. Poté, co klauzuli nedávno potvrdil Ústavní soud, se pokusí o změnu legislativy. Vzala proto zpět podnět ke zrušení pětiprocentní hranice, kterou loni podala u Nejvyššího správního soudu (NSS). Na soud se obrátili i Piráti, kteří stejně jako zelení zůstali těsně pod pěti procenty a europoslanecké mandáty nezískali.

„Vzhledem k respektování nálezu Ústavního soudu, předvídatelnému výsledku jednání Nejvyššího správního soudu v návaznosti na rozhodnutí ÚS a snaze zbytečně nezatěžovat soud budou zelení usilovat o zrušení uzavírací klauzule úpravou legislativy,“ sdělil mluvčí zelených Jan Žáček.

Ústavní soud konstatoval, že pětiprocentní vstupní klauzule neporušuje principy demokratického právního státu a brání přílišné fragmentaci europarlamentu. Zelení ale připomněli, že nález soudu nebyl jednomyslný, tři ze soudců se s verdiktem neztotožnili.

Odpůrci klauzule soudí, že při volbách do europarlamentu nejde o vytvoření většiny pro sestavení vlády a umělá hranice pěti procent vytváří nerovnost mezi váhou hlasu voličů. „Zatímco 50 tisíc hlasů stačilo ke zvolení jednoho lidoveckého europoslance, ani 57 tisíc hlasů voličů zelených nestačí k tomu, aby jejich zástupce usedl v parlamentu. Hlas jednoho voliče má tak úplně jinou váhu než hlas voliče jiného,“ dodal Žáček.

Piráti: Musíme vyhrát volby

I předseda Pirátů Lukáš Černohorský již dříve uvedl, že jeho strana bude nadále usilovat o zrušení pětiprocentní klauzule, po verdiktu Ústavního soudu hlavně politickou cestou. „V tuto chvíli nám víceméně zbývá spíš politické řešení, takže budeme muset asi vyhrát volby,“ poznamenal.

Volební senát NSS loni těsnou většinou čtyř ze sedmi hlasů přerušil řízení o stížnostech obou stran a požádal o přezkoumání klauzule ústavní soudce. Po rozhodnutí ústavních soudců lze očekávat, že by současná pravidla pro rozdělení mandátů s nejvyšší pravděpodobností potvrdil i Nejvyšší správní soud.