Zelenou naftu dostane i živočišná výroba, rozhodla vláda

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Vláda schválila rozšíření vratky spotřební daně na pohonné hmoty, takzvanou zelenou naftu, i pro živočišnou výrobu. Na odpočet bude nárok v příštím roce. Ministerstvo financí by mělo nyní vypracovat ve spolupráci s ministerstvem zemědělství novelu zákona, kterou by se změna měla zavést.

Za loňský rok stát farmářům, kteří se věnují rostlinné výrobě, na zelené naftě vrátil skoro miliardu korun. „Letošní odhad činí 1,2 miliardy korun,“ dodal mluvčí ministerstva Hynek Jordán. Zavedení zelené nafty pro živočišnou výroby by stát vyšlo na 385 milionů korun.

„Rozšíření vratky daně za pohonné hmoty i na živočišnou výrobu pomůže srovnat konkurenční podmínky našich zemědělců se zahraničím,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Novela nejspíš začne podle jeho dřívějšího vyjádření platit od poloviny příštího roku, zemědělci by si ale mohli zažádat o vratku zpětně za celý rok. Informaci zaslalo ministerstvo i Evropské komisi. Tím, že by zemědělci zaplatili méně peněz na daních, by o část svých zdrojů přišel Státní fond dopravní infrastruktury. Ministerstvo ztrátu, tedy výši podpory, vyčíslilo na 385 milionů korun.

Jurečka po jednání vlády řekl, že kabinet tímto podporuje nejenom zemědělce jako takové, ale i venkov, stabilizaci pracovních míst, díky rozšířené živočišné výrobě pak také protierozní opatření či lepší absorpční kapacitu půdy.

Nárok na uplatnění vratky nyní mají vinaři, ovocnáři či pěstitelé zeleniny. Dostávají zpět 40 procent daně u klasické motorové nafty a 57 procent u směsné nafty s bio příměsí.

Zvýhodnění ve většině EU

Vláda Petra Nečase (ODS) v roce 2012 v rámci úsporných opatření nejprve schválila úplné zrušení zelené nafty. Zemědělci v reakci na to na řadě míst země zpomalovali protestními jízdami strojů dopravu na silnicích. Nečasův kabinet následně své rozhodnutí zmírnil, ukončení daňového zvýhodnění o rok odsunul a pro rok 2013 pouze snížil vratku z původních 60 na 40 procent. Ke konci předloňského roku byla zelená nafta zrušena úplně.

Vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) se k zachování daňové úlevy pro zemědělce zavázala v koaliční smlouvě a začátkem loňského dubna tento návrh odsouhlasila. Podle současného kabinetu většina států EU daňové zvýhodnění uplatňuje, a čeští zemědělci by tak na společném unijním trhu byli znevýhodněni. Zvýhodnění ale platilo pouze pro rostlinnou výrobu. Na rozšíření podpory trvá například i Agrární komora ČR.