Zeman bude vetovat daňový balíček. Vadí mu zvýšení slevy na poplatníka

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ČTK/Krumphanzl Michal

Prezident Miloš Zeman se rozhodl vetovat daňový balíček, která schválila Poslanecká sněmovna a nyní o něm má jednat Senát. Součástí daňových změn bylo zrušení takzvané superhrubé mzdy, zavedení dvou sazeb daně podle výše příjmu a zvýšení daňové slebvy na poplatníka. 

Svůj záměr prezident oznámil ministryni financí Aleně Schillerové, napsal na twitteru hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Zeman se rozhodl „především z důvodu zvýšení daňové slevy na poplatníka, která podle názoru prezidenta republiky výrazně narušuje rozpočtovou stabilitu„, uvedl mluvčí. Prezidentovi také vadí, že doba platnosti zákona nebyla nijak omezena, přestože vláda se k tomu původně zavázala.

Rozhodnutí prezidenta přivítala předsedkyně Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová. “I když nejsem obecně přítelem navrhovaného opatření, tak ta dvouletá lhůta tam chybí. Je uvedena jen v důvodové zprávě. Ten výpadek příjmů je natolik vysoký, že je dobře, že to pan prezident v takové podobě nepodepíše,„ uvedla dnes v České televizi.

Podle návrhu, který prošel Sněmovnou, se má od příštího roku zdaňovat pouze hrubá mzda sazbou 15 procent a u lidí se mzdou nad 140 tisíc korun měsíčně sazbou 23 procent. Zároveň se má zvýšit daňová sleva na poplatníka na 34 125 korun.

Podle výpočtu Národní rozpočtové rady bude zrušení superhrubé mzdy na základě návrhu premiéra Andreje Babiše (ANO) znamenat výpadek celkových daňových příjmů 88 miliard korun. Z toho by o 58,1 miliardy korun přišel státní rozpočet, o 7,8 miliardy rozpočty krajů a o 22,1 miliardy korun příjmy obcí. Babiš uvádí dopad na státní rozpočet v objemu asi 52 miliard korun. Celkový dopad daňového balíčku veřejných rozpočtů má být zhruba mínus 130 miliard korun.

Senát by měl o daňovém balíčku jednat 10. prosince.