Zeman jmenoval Sobotkovu vládu. Ta požádá o důvěru v půlce února

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka Zdroj: Anna Vackova, E15

Koaliční vláda sociální demokracie, hnutí ANO a lidovců složila slavnostní slib do rukou prezidenta Miloše Zemana dnes ve 14 hodin. Nahradí úřednický kabinet premiéra Jiřího Rusnoka, který zemi vedl od loňského léta a ustanovil rekord vládnutí v demisi: 169 dní. Nová vláda Bohuslava Sobotky se zároveň dohodla, že požádá sněmovnu o důvěru kolem 18. února.

Ani tentokrát si prezident Zeman neodpustil rýpnutí do premiéra Sobotky. Na úvod svého projevu mu vyčetl, že v návrhu na jmenování vlády, který od něj dostal, našel řadu chyb. Byly ve jménech i v kompetencích, kterým se mají jednotliví ministři zabývat.

Sedmnáctičlenné vládě, ve které bude mít ČSSD osm křesel, ANO šest a lidovci tři, ale Zeman popřál štěstí. Zároveň uvedl, že jmenovaná vláda je jediná možná. Šéfům koaličních stran řekl, aby považovali zákon o státní službě za prioritu.

Zeman také hovořil o tom, že nejmenovaný ústavní právník varoval před jmenováním šéfa ANO Andreje Babiše ministrem financí. „Vzhledem k tomu, že Hnutí ANO jasně a veřejně prohlásilo, že nepůjde do vlády bez svého předsedy, znamenalo by takové rozhodnutí vyhození vlády do povětří a já jsem přesvědčen o tom, že tato koalice je v současné situaci jediná možná a přeji jí plný úspěch,“ podotkl Zeman.

Nadšení nových ministrů

Vláda Bohuslava Sobotky po svém jmenování zasedla hned k první schůzi, na které se dohodla, že požádá sněmovnu o důvěru kolem 18. února. Kabinet by měl mít v dolní komoře podporu 111 poslanců. Vláda jednala také o přípravě legislativního plánu a programového prohlášení. Další jednání bude v pondělí.

Sobotka vysvětlil, že vláda o důvěru požádá tak, aby mimořádná schůze Poslanecké sněmovny s tímto bodem programu mohla být svolána od 18. února. Svolání ale bude záležet na předsedovi sněmovny.

První jednání kabinetu bylo podle Sobotky věcné a rychlé. Zasedání si pochvaloval i šéf státní pokladny Andrej Babiš, který se zároveň stal prvním místopředsedou vlády a vicepremiérem pro ekonomiku. Podle dalšího vicepremiéra Pavla Bělobrádka bylo z mnohých členů vlády znát nadšení, že konečně začnou pracovat.

Priorita: služební zákon

Šéfům koaličních stran Zeman řekl, aby považovali přijetí zákona o státní službě za prioritu. „Protože jedině tak se zbavíme politických trafikantů, kteří budou vytlačovat ze státního aparátu odborníky. Jedině tak dokážeme to, co dokázali i v jiných zemích díky institutu státních tajemníků. A vy dobře víte, že ČR je poslední země EU, která služební zákon nemá,“ dodal. Přijetím této normy v prvním čtení Zeman podmínil jmenování nového kabinetu.

„Jsem také přesvědčen o tom, že to bude právě tato vláda, která zákon o státní službě konečně uvede v plnou účinnost, a to nejpozději od počátku příštího roku. Tak, abychom v České republice měli profesionální státní správu, která bude schopna odolávat jak komerčním, tak politickým vlivům,“ reagoval Sobotka.

„Jsem přesvědčen o tom, že nová vláda přinese České republice hospodářský růst, přinese jí prosperitu a přinese jí také potřebnou stabilitu,“ řekl Zemanovi vzápětí po jmenování vlády Sobotka, který je druhým nejmladším premiérem v historii samostatné ČR. Zdůraznil, že cílem kabinetu je realizovat sociálně citlivou a spravedlivou politiku. Bude usilovat o efektivní a transparentní stát.

Vláda se hned po jmenování sejde ve Strakově akademii, kde budou ministři řešit programové prohlášení. Podle premiéra se bude vycházet z koaliční smlouvy. „To znamená z programu, na kterém se už koalice dohodla. Proto nepředpokládám, že by během diskuse o programovém prohlášení vlády mělo dojít k nějakým třenicím nebo nedorozuměním v rámci koalice,“ řekl Sobotka. „Budeme se zaměřovat zejména na to, abychom podpořili hospodářský růst a zaměstnanost, abychom zlepšili fungování státu. To znamená veřejných služeb, které stát občanům poskytuje,“ prohlásil.

Dohoda o náměstcích na ministerstvech, na kterých se nemůže koalice už několik dní shodnout, součástí programového prohlášení podle premiéra nebude. „Je to spíše na schůzku předsedů stran, kterou zorganizuji a budu pak organizovat každých 14 dní,“ vysvětlil Sobotka.

Ministři by se měli dohodnout i na tom, kdy požádají sněmovnu o důvěru. Ze zákona tak musí učinit do 30 dnů po jmenování. Po jednání kabinetu budou členové vlády postupně uváděni do funkcí, tento obřad má trvat až do pátku.

Předseda opoziční ODS Fiala: Promarnili jsme tři měsíce

K nastupující vládě se také vyjádřila opoziční ODS. Podle předsedy vlády Petra Fiala nemá vláda jasnou koncepci, jakým směrem chce Českou republiku vést. „Nová vláda plánuje velkorysejší výdaje, než předchozí vlády. Ale zároveň deklaruje úspory,“ upozornil Fiala na rozpor v koaliční smlouvě.

Fiala upozornil také na časovou prodlevu mezi volbami a jmenováním kabinetu. „Sestavování vlády bylo neuvěřitelně dlouhé na to, jak silnou většinu koaliční strany mají. Promarnili jsme tři měsíce,“ uvedl Fiala.

Přehled ministrů ve vládě Bohuslava Sobotky:

Andrej Babiš (ANO) - vicepremiér a ministr financí
Andrej BabišAndrej BabišJak je zvyklý ze svého impéria Agrofert, hodlá miliardář Babiš velet státní pokladně výhradně s lidmi, které si sám vybere, bez ohledu na vládní koalici. Přiznává, že většinu agendy, kterou spravuje rezort, si musí nechat vysvětlit, přesto je přesvědčen, že dokáže vybírat daně lépe než kdokoli před ním a najít v hospodaření státu miliardové úspory. Tým, který si na finance přivede, sice oficiálně představí dnes, některá jména už ale prozradil. Záda by mu měla krýt daňová poradkyně Simona Hornochová, druhé jméno je auditor Lukáš Wagenknecht. Ve sboru poradců by měli působit například odborář Jaroslav Ungerman nebo ekonom Aleš Michl. Kromě problémů na ministerstvu financí bude Babiš hned druhý den po nástupu do funkce řešit i jeden osobní. V Bratislavě stane u soudu, který má rozhodnout, zda byl vědomým spolupracovníkem bývalé StB. Babiš, který bude i vicepremiérem, letos oslaví šedesátiny. Je absolventem Vysoké školy ekonomické v Bratislavě.
Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) vicepremiér pro vědu
Pavel BělobrádekPavel BělobrádekDalším členem vlády bez portfeje, tedy bez rozsáhlého úřednického aparátu a budovy, bude sedmatřicetiletý předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Své předpoklady pro vládní funkci zdůvodňuje tak, že absolvoval postgraduální studium, je nositelem vědecké hodnosti PhD., přednášel na vysoké škole a dodnes tam zkouší studenty. Že přímo ve vládě bude politik odpovědný za vědu a výzkum, uvítal šéf Akademie věd ČR Jiří Drahoš.
Antonín Prachař (ANO) - ministr dopravy
Antonín PrachařAntonín PrachařJeště nenastoupil do úřadu a už razantně zasáhl. Oznámil, že na Ředitelství silnic a dálnic vrátí vyhozenou šéfku kontroly kvality Miloslavu Pošvářovou, kterou na hodinu propustil nynější ŘSD Pavel Kočica. Ten podle Prachaře naopak „poletí“. Řízným rozhodnutím dal muži, kterého v čele rezortu vystřídá, razítko nekompetentní. Prachař, soukromý podnikatel, bude jedním z nebohatších lidí ve vládě. Tedy poté, co bude dokončeno finanční vyrovnání s francouzskou společností GCA, které prodal své akcie firmy Omega servis holding zabývající se mezistátní přepravou nebezpečných látek. Nový ministr v minulosti působil také jako viceprezident sdružení automobilových dopravců ČESMAD Bohemia a podle názoru některých politiků i expertů nastupuje na rezort, který je v podstatě v rozvalu. Jedním z jeho prvních úkolů bude rozhodnout, jak dál naložit s výběrem mýta, a také zajistit fungování podle něj paralyzovaného ŘSD. Za prioritu považuje i dostavění dálniční sítě. Jedenapadesátiletý Prachař vystudoval Vysokou školu dopravní a spojů v Žilině.
Jan Mládek (ČSSD) - ministr průmyslu
Jan MládekJan MládekJeden z kandidátů, proti kterému měl vážné výhrady prezident Miloš Zeman. Tomu vadilo, že Mládek v minulosti nezískal od NBÚ bezpečnostní prověrku. Sociálnědemokratický ekonomický expert ale nakonec po hodinovém pohovoru odešel z Pražského hradu v podstatě spokojen. V odborných otázkách se s hlavou státu shodli. Po nástupu do funkce bude muset Mládek řešit otázky spojené s dostavbou jaderné elektrárny Temelín i celkovou energetickou politiku státu. Agenda ministerstva, které bude spravovat, je rozsáhlá, od energetiky přes zahraniční obchod až po spotřebitelské problémy. Mládek ovšem není žádný zelenáč, na vysokých postech ve státní správě už působil, velel i rezortu zemědělství. Velký medvěd, jak sám sebe nazývá, měl, pokud jde o ministerskou pozici, namále. To když na sjezdu ČSSD řekl o živnostnících, že jsou příživníci. Někteří straníci volali po tom, aby byl „uklizen“. Čtyřiapadesátiletý kandidát věd je absolvent VŠE v Praze.
Marian Jurečka (KDU-ČSL) - ministr zemědělství
Marian JurečkaMarian JurečkaDo čela rezortu zemědělství přesedlá z rodinné farmy v Rokytnici u Přerova. Tam také dosud působil jako vedoucí distribučního střediska agrochemie společnosti Lukrom. Prakticky neznámý lidovecký politik se po vstupu do vysoké politiky docela rychle proslavil. Jednak svým výrokem na adresu prezidenta Zemana o tom, že jsou chvíle, kdy si politik nemůže přivodit virózu a namazat se jako ruský mužik, a jednak tím, že ho hlava státu na oplátku v oficiálním projevu označila za popletu. V odborných záležitostech je si však Jurečka poměrně jistý v kramflecích. Za své priority označuje vyřešení situace v oblasti IT na ministerstvu, dokončení národních rozhodnutí spojených se společnou zemědělskou politikou EU a situace v Českých lesích. Patří také k zastáncům toho, že obchodníci by měli mít určeny kvóty na podíl českých potravin v regálech. Třiatřicetiletý Jurečka vystudoval obor rostlinolékařství na Mendelově zemědělské a lesnické univerzitě v Brně.
Lubomír Zaorálek (ČSSD) - ministr zahraničí
Lubomír ZaorálekLubomír ZaorálekCo udělá jako jednu z prvních věcí, až dosáhne vytouženého vrcholu Černínského paláce, už Lubomír Zaorálek ví. Pozve do Prahy Vitalije Klička nebo jiného lídra ukrajinské opozice. Musíme se bavit s oběma stranami, reagoval na říjnové pozvání prezidenta Viktora Janukovyče Milošem Zemanem. Právě s ním je hodně na štíru. Sedmapadesátiletý Zaorálek, kterého Zeman kdysi zařadil mezi „zbabělce, hlupáky a vyžírky“ v ČSSD však věří, že naleznou společnou řeč. Ta se rýsuje ve vztahu k EU, kam chce Zaorálek kurz české zahraniční politiky výrazně nasměrovat. Obtížněji se shoda s Hradem bude hledat ve vztahu k Izraeli. Zaorálek kritizuje přílišnou náklonnost tuzemské diplomacie vůči židovskému státu. Otevřeně vystupoval také proti zahraničním misím české armády.
Martin Stropnický (ANO) - ministr obrany
Martin StropnickýMartin StropnickýPřímo na ministerstvu obrany by rád ušetřil desítky milionů korun, peníze na výcvik vojáků nebo investice do výzbroje krátit rozhodně nechce. Právě o bývalém diplomatovi a exministrovi kultury v Tošovského vládě jako o šéfovi obrany nejvíce pochyboval prezident Miloš Zeman. Nakonec ho zřejmě přesvědčila vojenská knížka, kterou mu osmapadesátiletý divadelní herec Martin Stropnický přinesl na Hrad ukázat. Navíc prý ocenil také jeho odvahu pustit se do řízení armádního rezortu.
Milan Chovanec (ČSSD) - ministr vnitra
Milan ChovanecMilan Chovanec | E15 Anna VackovaPrvní úkol čeká nového ministra vnitra okamžitě po nástupu do úřadu. Bývalý policejní prezident Martin Červíček už podal rozklad proti svému odvolání, který bude muset čtyřiačtyřicetiletý „rychlostudent“ plzeňských práv Milan Chovanec vyřešit. Na post policejního šéfa co nejdříve vypíše tendr. Na vnitro měl původně nastoupit Jeroným Tejc, bezpečnostní expert ČSSD. O vládní křeslo ho však připravila tajná schůzka v Lánech. Přestože i Chovanec patřil mezi „pučisty“, včas otočil. Jako bývalý plzeňský hejtman má zkušenosti s integrovaným záchranným systémem, policejním otázkám se nevěnoval.
Helena Válková (ANO) - ministryně spravedlnosti
Helena VálkováHelena VálkováPráce na novém trestním a občanském soudním řádu, zákon o státním zastupitelství či zlepšení podmínek pro práci soudů. To jsou priority třiašedesátileté odbornice na trestní právo a kriminologii Heleny Válkové. Lidem chce vrátit pocit, že se u soudů domohou spravedlnosti. V souvislosti s novým občanským zákoníkem a zákonem o obchodních korporacích chce také shromažďovat podněty, které umožní jejich optimální uplatňování v praxi.
Michaela Marksová-Tominová (ČSSD) - ministryně práce a sociálních věcí
Michaela Marksová-TominováMichaela Marksová-TominováČeká ji, tvrdí socialisté, úklid po bývalém ministrovi Jaromíru Drábkovi. Fakt je, že v rezortu práce se za poslední dobu navršilo problémů víc než dost. Jedním z nejobtížnějších úkolů pak bude otázka, jak naložit s druhým pilířem penzijního systému. Na její zodpovězení ale nebude nová ministryně sama, vládní koalice ustaví pracovní skupinu, jejímž úkolem bude rébus rozlousknout. Marksová-Tominová za prioritu považuje také budování bytů pro chudé, teprve potom je podle ní možné uvažovat o případné změně sociálních dávek. Dobrou pověst odbornice na rodinnou politiku a rovné příležitosti nedávno poněkud pokazil deník Dnes, které upozornil na fakt, že Tominová figuruje ve správní radě jihomoravské firmy, po které úřad práce vymáhá 20 milionů korun. Pětačtyřicetiletá nová šéfka exponovaného rezortu je absolventkou Přírodovědecké fakulty UK.
Svatopluk Němeček (ČSSD) - ministr zdravotnictví
Svatopluk NěmečekSvatopluk NěmečekStát vykompenzuje nemocnicím dvě miliardy korun, o které přišly kvůli zrušení hospitalizačních poplatků, slíbil jedenačtyřicetiletý ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Vedle toho bývalý internista, který přes osm let vedl ostravskou fakultní nemocnici, chválí svého předchůdce Martina Holcáta za úhradovou vyhlášku pro letošní rok. Hlavní problém rezortu vidí v tom, že se stal bojištěm, na němž se politické strany předváděly před voliči, a nedalo se na ničem dohodnout.
Marcel Chládek (ČSSD) - ministr školství
Marcel ChládekMarcel ChládekPředevším stabilizaci rezortu, který už léta „trpí neustálými změnami a chaosem“, si vytkl jako hlavní úkol ministr školství Marcel Chládek. Proto chce přeložit dlouhodobou strategii rezortu, která by podle něj měla přežít celé současné volební období. Doposud platil pětačtyřicetiletý senátor za hlasitého kritika školství. Prosazuje například mistrovské zkoušky, po nichž by už absolventi některých učebních oborů nemuseli skládat státní maturity. Dále chce právě maturity podrobit revizi.
Věra Jourová (ANO) - ministryně pro místní rozvoj
Věra JourováVěra JourováZa peníze z eurofondů už by se neměly stavět hotely, ale silnice, tvrdí nová ministryně pro místní rozvoj. Také o sobě tvrdí, že je člověk exekutivy. Ostatně na ministerstvo se vlastně vrací, před lety tam měla na starosti mimo jiné právě evropské fondy. V roce 2006 ale přišel pád. Byla obviněna z přijetí úplatku, měsíc strávila ve vyšetřovací vazbě. Pak ji soud očistil. Nová funkce je pro ni velká satisfakce, a jak říká, i něco nepředstavitelného, protože ji nikdy nenapadlo, že se k práci na ministerstvu vrátí. Úřad, v jehož čele bude stát, má široké pole působnosti: kromě eurofondů také bytovou politiku, územní a stavební záležitosti, cestovní ruch či veřejné zakázky a dražby. Padesátiletá Jourová vystudovala Filozofickou a také Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.
Richard Brabec (ANO) - ministr pro životního prostředí
Richard BrabecRichard BrabecOkolo jeho kandidatury se strhl velký poprask, zejména pro ekologické organizace je reprezentantem a zastáncem chemického průmyslu, prezident Zeman ho naopak oceňuje jako jednoho z těch profesionálů, kteří nastupují do vlády. Dosud totiž je ve vedení vlivné lobbistické organizace, Svazu chemického průmyslu ČR, funkce člena představenstva se ale hodlá vzdát. Na ministerstvu chce využít své zkušenosti z vedení některých firem, které jsou součástí skupiny Agrofert Andreje Babiše. A začne tím, že hodlá udělat audit smluv, které už úřad uzavřel. Pokud jde o ochranu životního prostředí, je proti extrémům, s ekologickými organizacemi chce komunikovat. Osmačtyřicetiletý Brabec vystudoval geologii na Přírodovědecké fakultě UK, hnutí ANO je třetí politickou stranou, v níž působí.
Daniel Herman (KDU-ČSL) - ministr kultury
Daniel HermanDaniel HermanV poslední době se nový ministr dostal do popředí mediálního zájmu a vášnivých politických polemik poté, co ho loni v dubnu odvolala z funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů rada ústavu zvolená levicovým Senátem. Známý je i z doby, kdy byl mluvčím České biskupské konference. Jedním z jeho prvních úkolů po nástupu do funkce bude řešení situace v Národní galerii v Praze, respektive jmenování jejího šéfa. Co nejdříve také hodlá dokončit a prosadit památkový zákon. Jedenapadesátiletý Herman absolvoval Cyrilometodějskou bohosloveckou fakultu UK v Litoměřicích.
Jiří Dienstbier (ČSSD) - ministr bez portfeje
Jiří DienstbierJiří DienstbierProtikandidát Miloše Zemana v přímé volbě hlavy státu a jeho nejhlasitější kritik Jiří Dienstbier, který Zemanovi vytýká snahu o rozbití ČSSD, bude zodpovídat za oblast lidských práv a řídit legislativní radu vlády. Čtyřiačtyřicetiletý právník a bývalý partner advokátní kanceláře expremiéra ČSFR Mariána Čalfy chce uzákonit nárok každého dítěte na místo ve školce, rovné šance mužů a žen, možnost adopcí pro gay a lesbické páry nebo větší pravomoci ombudsmana.