Zeman navrhl změny volebního systému: více krajů, více kroužkování

Miloš Zeman (foto E15, Anna Vacková)

Miloš Zeman (foto E15, Anna Vacková) Zdroj: Anna Vackova, E15

Prezident Miloš Zeman chce vtáhnout občany-voliče více do politiky. V projevu v Senátu dnes doporučil snížit počet preferenčních hlasů při volbách do Poslanecké sněmovny z pěti na tři procenta. Chtěl by také zvýšit počet volebních krajů ze současných 14. Kandidáti se pak podle něho budou muset více snažit.

Třetím bodem, který v souvislosti s parlamentními volbami Zeman zmínil, byla jeho snaha prosadit takzvané panašování, tedy možnost voličů vybírat kandidáty napříč stranickými kandidátkami.

Prezident očekává, že se jeho „námět na změnu volebního systému“ stane předmětem sporů především v Poslanecké sněmovně. Cílem podle něj je, aby se lidé mohli více účastnit politického dění než dnes a kromě voleb senátních mohli také ve volbách sněmovních vybírat osobnosti, a ne vysloužilé politiky.

Snížení pětiprocentní hranice preferenčních hlasů na tři procenta by podle něho prospělo volebnímu systému. Zeman ale odmítl úplné odstranění takové bariéry. V tom případě by podle něj do Sněmovny byli vybíráni jen lidé z velkých měst a zastoupení menších obcí by kleslo na nulu.

Konec podvodu na voličích

Při návrhu na zvýšení počtu volebních krajů Zeman připomněl, že nyní ve volbách lidé vybírají třeba z 50 kandidátů na 20 listinách, a mají tak v podstatě na výběr z tisíce anonymních kandidátů, které neviděli a nic o nich nevědí. „Sami si odpovězte na otázku, kolik z té tisícovky lidí voliči skutečně znají. Takže je to tak trochu podvod na voličích,“ myslí si prezident.

Zvýšení počtu krajů by podle něj počet kandidátů v kraji snížilo a umožnilo jim skutečně svůj volební kraj objet a představit voličům sebe i svůj program. Na tiskové konferenci pak Zeman připomněl návrh změn volebního zákona, které před lety odmítl Ústavní soud a které počítaly s 35 volebními kraji. Zvýšení počtu krajů by podle něj zvýšilo „participaci občanů na věcech veřejných“.

O panašování, tedy výběru napříč kandidátkami, mluví Zeman už delší dobu. „Už jsem se setkal s téměř jednomyslným odporem všech politických stran proti této myšlence,“ podotkl dnes v Senátu. Důvody odporu přitom prý plně chápe, protože strany mají podle něj zájem umísťovat na kandidátky i lidi, o kterých nikdo nic neví.

Výběr napříč listinami je opakováním pozitivní zkušenosti z komunálních voleb, kde již dlouhodobě existuje, řekl Zeman. Možnost výběru napříč kandidátkami dává podle něj nejen větší svobodu voličům, kteří nejsou sevřeni do „svěrací kazajky“ politické strany.

„Vytváří nepříjemný tlak na všechny politické strany, aby do čela svých kandidátek dávali skutečné osobnosti, a ne - kdysi, když jsem nebyl prezident, bych řekl 'šedivé myši', dnes musím volit zdvořilejší terminologii - lidi bez výrazných osobnostních rysů,“ poznamenal Zeman.