Zeman: Nejlepším řešením pro OKD by bylo znárodnění

Důl Paskov, ilustrační foto

Důl Paskov, ilustrační foto Zdroj: CTK

Nejvhodnějším řešením situace kolem těžební společnosti OKD by bylo podle prezidenta Miloše Zemana přijetí zákona o znárodnění této firmy. Sdělil to hradní mluvčí Jiří Ovčáček po jednání Zemana s moravskoslezským hejtmanem Miroslavem Novákem, vládním zmocněncem pro Moravskoslezský kraj Jiřím Ciencialou a viceprezidentem Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje Václavem Daňkem.

Hejtman Novák řekl, že i podle něj by znárodnění bylo nejlepší variantou. Mluvčí skupiny AHG, majitele společnosti New World Resources (NWR), která OKD vlastní, Roman Pařík řekl, že se k tomu firma aktuálně nemůže vyjádřit, protože nezná podmínky zestátnění.

Předmětem setkání byla podle Ovčáčka právě situace OKD. „Prezident republiky vyjádřil názor, že v první řadě je zapotřebí pomoci horníkům této společnosti a v druhé řadě uchovat v rozumném rozsahu těžbu v perspektivních dolech. Odmítl naproti tomu jakékoli výpalné těm, kdo OKD vytunelovali,“ uvedl mluvčí. „Proto zastává názor, že nejvhodnějším řešením by bylo přijetí zákona o znárodnění OKD,“ dodal.

Hejtman souhlasí

Hejtman řekl, že s prezidentem probírali všechny alternativy. „Všechna řešení s sebou přinášejí rizika. Znárodnění je jedno z řešení a v tuto chvíli mi připadá jako nejlepší,“ řekl Novák. Bez pomoci státu se podle něj region v žádném případě neobejde.

O případné pomoci ze strany státu jednali v úterý se zástupci skupiny AHG, majitele společnosti New World Resources (NWR), která OKD vlastní, ministr financí Andrej Babiš (ANO) a ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Ministři po jednání uvedli, že AHG poskytne během několika dní informace, které si vyžádala. Teprve poté se kabinet rozhodne o svém postupu ohledně OKD.

Státní pomoc, znárodnění, nebo insolvence

Podle Mládka jsou ve hře tři scénáře. Je to státní spoluúčast na záchraně OKD, převzetí firmy státem a insolvence podniku. Babiš několikrát označil za nejlepší variantu „funkční OKD v konkurzu, kdy věřitelé a vlastníci nedostanou vůbec nic a odejdou a už nikdy se nevrátí a zruší se všechny nevýhodné smlouvy pro OKD“.

OKD je ztrátová i přes úsporná opatření. Ve firmě nyní pracuje zhruba 9800 kmenových zaměstnanců, 2500 dodavatelských a 200 agenturních. Ohrožena jsou i místa tisíců lidí v navazujících profesích. NWR loni meziročně prohloubila ztrátu na zhruba šest miliard korun z asi 567 milionů korun o rok dřív. Spolu s poklesem cen uhlí jsou za tím podle analytiků dopady vysokého dluhu firmy.

O koupi OKD v posledních dnech projevily zájem dvě firmy. V pondělí provozování OKD nabídli miliardář a obchodník s uhlím a elektřinou Petr Paukner spolu s podnikateli Petrem Otavou a Martinem Ulčákem, dnes odkup majiteli OKD navrhla skupina Arca Capital slovenského miliardáře Pavola Krúpy. Ten je známý úzkým vztahem se Zemanem. Jednal s ním třeba loni kvůli privatizaci bytů OKD.