Zeman Putnovo jmenování profesorem podepíše, osobně je však nepředá

Petr Fiala a Miloš Zeman

Petr Fiala a Miloš Zeman Zdroj: ctk

Prezident Miloš Zeman je ochoten podepsat jmenování akademika Martina C. Putny profesorem, osobně mu je však na rozdíl od ostatních nových profesorů nepředá. Po dnešním jednání se Zemanem to oznámil ministr školství Petr Fiala, který jmenovací dekret Putnovi dá sám, ale až po slavnostním ceremoniálu na Pražském hradě.

Prezident Zeman uvedl, že se jako přímo zvolený prezident necítí být „strojem na podpisy“, který musí podepsat „všechno, co se mu dostane na stůl“. Právo hlavy státu jmenovat vysokoškolské profesory považuje stejně jako vyhlašování amnestie a udělování milostí za „monarchistický přežitek“ a hodlá spolupracovat na úpravě legislativy, aby byl prezident tohoto práva ušetřen.

„Znovu zdůrazním, že si této osoby na základě důkazů, které jsem panu ministrovi předložil, absolutně nevážím,“ prohlásil Zeman na Putnovu adresu.

Zeman nechtěl jmenovat Putnu profesorem kvůli transparentu s nápisem „Katolické buzny zdraví Bátoru“, s nímž před dvěma lety vystoupil na pochodu homosexuálů. Zemanovo odmítnutí stvrdit rozhodnutí Univerzity Karlovy vyvolalo pobouření akademické obce, studentů i politiků.

Fiala: Nesouhlas není důvodem pro odepření kvalifikace

Rovněž Fiala se nechal slyšet, že s Putnovým vystupováním na veřejnosti také ne vždycky souhlasil. „To ale podle mého přesvědčení není důvodem pro odepření akademické kvalifikace, jež je dnes založena na vědeckém a pedagogickém výkonu a je udělována na základě víceúrovňového posouzení odbornou komunitou,“ sdělil Fiala.

Změnu chce předložit v rámci novely vysokoškolského zákona, který ministerstvo po letech příprav nyní dopracovává. Role ministra školství v celém procesu jmenování bude podle Fialy pouze symbolická a formální.

Putna: Tento pokus nevyšel, ale jiné hrozí dál

Putna s tím, že převezme svůj profesorský dekret od ministra školství, a ne od prezidenta, souhlasí a svou kauzu považuje za skončenou. „Já v tuto chvíli akceptuji návrh, který mi prezentoval ministr školství, profesor (Petr) Fiala, převezmu profesorský dekret z jeho rukou. Dohodneme se potom v pravý čas, kdy a jak to nastane,“ uvedl Putna.

Zdůraznil, že převzetím dekretu ale nekončí „boj o svobodu akademického vyjadřování“ v Česku. „Nekončí to, že vědci a aktivisté budou manipulováni, zdržováni, ohrožováni ve svých občanských postojích. Toto se bude dít i nadále. V mém případě - zdá se - pokus o takovéto zadržení nevyšel,“ uvedl emotivně Putna. Míní, že v případech osob, které nejsou tak mediálně známé jako on, by mohlo „k podobným nebo horším věcem docházet dále“. Podotkl, že ve svém případě byl „krajně zdrženlivý“, v případech jiných prý nebude.

Martin PutnaMartin Putna | ctk

Za uvážlivé označil rozhodnutí prezidenta Zemana lídr opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka. Také místopředseda vládní ODS Jiří Pospíšil je rád, že Zemanův postup je racionální. Bylo by podle něj ostudné, kdyby hlava státu racionálním argumentům neustoupila. Věcně mu prý nevadí, pokud by důsledkem sporu byla změna vysokoškolského zákona tak, aby prezident v procesu jmenování nefiguroval.

Pospíšil míní, že jmenování profesorů hlavou státu, tak jak existuje podle současných pravidel v Česku, je reliktem z dob Rakouska-Uherska. „V jiných vyspělých státech jsou akademické hodnosti přidělovány na základě rozhodnutí akademických vysokoškolských orgánů, ne na základě rozhodnutí politického orgánu, byť je to hlava státu,“ dodal někdejší ministr spravedlnosti.

Putna (1968) je literární historik a kritik, zabývá se zejména katolickou literaturou. Ocenění došla řada jeho knih, loni například obdržel Cenu Toma Stopparda za knihu Václav Havel - Duchovní portrét v rámu české kultury 20. století.