Zeman se hodlá kvůli politickým náměstkům obrátit na Ústavní soud

prezident Miloš Zeman

prezident Miloš Zeman Zdroj: ctk

Prezident Miloš Zeman dnes varoval poslance, že pokud přes jeho veto prosadí novelu služebního zákona s politickými náměstky, obrátí se kvůli nim se stížností na Ústavní soud. Současný návrh novely podle něj nepovede k odpolitizování státní správy, ale naopak k její zesílené politizaci. O vypuštění paragrafu, který umožňuje ministrům mít až dva takzvané politické náměstky, koalice neuvažuje. S kritikou hlavy státu nesouhlasí.

„Vím, že Sněmovna může moje veto přehlasovat, ale chtěl bych vám sdělit, že po poradě s právníky v takovém případě podám ústavní stížnost, protože paragraf 174 (o politických náměstcích) nijak nesouvisí se služebním zákonem,“ prohlásil Zeman. Zmíněné ustanovení pokládá za takzvaný přílepek, který už Ústavní soud jednou odmítl.

Současný návrh uvádí, že každý ministr by mohl mít nejvýše dva politické náměstky. Jediným důvodem pro jejich existenci by byl podle Zemana boj proti nezaměstnanosti, vytvořilo by se tím 30 pracovních míst.

Mnoho slimáčků a málo kapustičky

Těmito náměstky by ale podle prezidenta byli loajální zasloužilí straničtí funkcionáři, které potřebují zaměstnat strany, jejichž volební výsledky nebyly zcela uspokojivé. „Je mnoho slimáčků a málo kapustičky,“ použil Zeman úsloví.

„Politická šlechta, která se tímto způsobem vytvoří, uspokojí zhrzené ambice těch, kdo se nedostali na funkce odborné,“ uvedl také na adresu politických náměstků Zeman. Podle něj sebekritičtí ministři nebudou chtít „aktivního blbce v politice, který by řídil nějakou sekci a způsobil tam daleko větší katastrofu, než kdyby ten blbec nic nedělal“. Tito lidé by pak podle prezidenta byli politickými náměstky. V tomto duchu ale hrozí nebezpečí tlaku na vytvoření míst politických sekčních šéfů, míní prezident.

Zeman kritizoval i způsob, jakým by měli být vybírání státní tajemníci a odborní náměstci. Budou podle něj pod politickým vlivem. „Jsem přesvědčen, že navrhovaný zákon nejenže není depolitizací státní správy, ale je naopak její zesílenou politizací,“ řekl prezident.

Koalice o vypuštění politických náměstků neuvažuje

„Nesdílím názor pana prezidenta, že by onen kritizovaný paragraf byl protiústavní, protože velmi podobný paragraf už je obsažen v zákonu, který novelizujeme,“ řekl novinářům ve Sněmovně předseda klubu ČSSD Roman Sklenák. Sklenák předpokládá, že pozice politických náměstků v zákoně zůstanou.

„Ústava počítá s náměstky jako ústavními činiteli s širším slova smyslu. Je to legitimní politická úroveň řízení,“ napsal ČTK v prohlášení premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Podle šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka je to hra o terminologii. „V návrhu služebního zákona není ani slovo o politických náměstcích, tam je, že ministr může mít jednoho až dva náměstky,“ poznamenal. Faltýnek se domnívá, že by ministr, který přichází na ministerstvo už stabilizované služebním zákonem, měl mít možnost přivést si své spolupracovníky.

Zemanovu kritiku politických náměstků politologové nechápou. „Jeho (Zemanova) vláda schválila zákon, který obsahuje velmi podobné teze,“ uvedl v České televizi Kamil Švec z Univerzity Karlovy. Pod zmíněným zákonem Zemanova kabinetu je podle něj podepsaný i tehdejší vicepremiér Pavel Rychetský, současný ústavní soudce. „Což bude zajímavé, pokud by to šlo k Ústavnímu soudu,“ uvedl.

Pravomoci převezme vnitro

Současná předloha vzešla z dohody vládní koalice s pravicovou opozicí. Sněmovna by dnes měla poslat normu s touto úpravou do závěrečného schvalování, jež by se mělo uskutečnit v půlce přespříštího týdne. Ve sněmovním systému se již objevila řada dalších pozměňovacích návrhů.

Nejnovější verze návrhu předpokládá, že většinu pravomocí generálního ředitelství státní služby převezme ministerstvo vnitra, na němž vznikne zvláštní sekce v čele s náměstkem pro státní službu. Novela přináší i další změny. Státní správa by se například měla více otevřít i pro lidi z jiných sfér, což byl taky jeden z požadavků pravice.