Zeman si vykládá ústavu jako nacisté při převzetí moci, varoval Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg Zdroj: E15 Michael Tomes

Postup prezidenta Miloše Zemana v české vládní krizi je prý pokus o převzetí moci. V rozhovoru pro rakouský deník Kleine Zeitung to řekl bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Schwarzenberg v této souvislosti kritizoval také Zemanův formální výklad ústavy, který exministrovi prý připomíná někdejší využití ústavy k uchopení moci nacisty v Německu v roce 1933 a komunisty v Československu v roce 1948. Předseda TOP 09 je podle listu odhodlán bojovat všemi silami proti tomu, aby vláda Jiřího Rusnoka poté, co nezíská důvěru poslanců, vládla až do řádných voleb v příštím roce.

Instalování Rusnoka do funkce předsedy vlády proti vůli parlamentu je ze strany Zemana „saháním po moci“, uvedl podle Kleine Zeitung Schwarzenberg. „Zeman je prvním prezidentem přímo zvoleným občany a myslí si, že mu to automaticky dává větší pravomoci. Tvrdí, že se přísně drží ústavy, není ale prý vázán jejími zvyklostmi,“ vylíčil exministr přístup Zemana, se kterým v lednu prohrál ve druhém kole prezidentských voleb.

„Tuto čistě formální interpretaci ústavy už v minulosti jednou využily různé vlády, aby se dostaly k veškeré moci: v lednu 1933 v Německu a v únoru 1948 v Československu,“ doplnil Schwarzenberg.

List Kleine Zeitung připomněl, že nový premiér Rusnok musí nyní do 30 dnů požádat Poslaneckou sněmovnu o důvěru, a i když ji nezíská - čemuž podle listu vše nasvědčuje -, bude moci „ze Zemanovy milosti“ vládnout až do regulérních voleb v květnu příštího roku. S tím se ale prý pětasedmdesátiletý Schwarzenberg nehodlá smířit.

„Jako starší ročník, který zažil diktaturu, budu proti tomu bojovat všemi silami. Budeme bránit legalitu republiky v plném nasazení,“ prohlásil v rakouském listu nedávný šéf české diplomacie.

Výroky Schwarzenberga na adresu prezidenta Zemana odsoudila ČSSD. Její šéf Bohuslav Sobotka je pokládá za přehnané a jím uváděné historické paralely z dob nacismu a komunismu za nemístné, sdělil ČTK. Místopředseda strany Michal Hašek pak Schwarzenberga vyzval, aby přestal poškozovat pověst ČR a za své dnešní výroky se občanům a prezidentovi omluvil.

Pokud chce šéf TOP 09 skutečně bránit „legalitu republiky“, měl by podpořit návrh ČSSD na rozpuštění Sněmovny, míní Sobotka. I podle jeho názoru ale navržená prezidentská vláda postrádá politickou legitimitu, když byla sestavena bez ohledu na výsledek voleb a Sněmovnu. Nelze rovněž souhlasit s výrokem prezidenta Zemana, který nedávno označil pojem ústavní zvyklost za „idiotský“, dodal předseda ČSSD.

Schwarzenbergova stranická kolegyně Helena Langšádlová v České televizi připustila, že výroky předsedy TOP 09 jsou „silnější, než by bylo v tuto chvíli vhodné“. „Obecně je ale podle ní zkušenost taková, že i nedemokratické systémy se dostávají k moci mnohdy demokratickou cestou,“ dodala.

Podobné příměry jako Schwarzenberg pak používá i první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. V pátečním vydání deníku Právo v souvislosti se Zemanovým postupem uvedl, že také Klement Gottwald použil k převratu demokratickou ústavu, pouze ji vykládal jinak.

Ladislav Šafránek: Zeman jako Karel IV.?

Glosa: Co kritizují závistiví hlupáci na Rusnokově vládě

Rusnokův pokus nemusí skončit krachem, Zeman spoléhá na rozštěpení ČSSD