Zeman sklízí kritiku za Putnu ze všech stran. Prý se chová jako Gottwald

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ctk

Vlnu kritiky za odmítnutí jmenovat Martina C Putnu profesorem sklidil prezident Miloš Zeman. Hovoří se o tom, že porušil akademické svobody. Karel Schwarzenberg prezidenta dokonce označil za pokračovatele Klemanta Gottwalda.

Pokud nemá prezident závažné důvody pro nejmenování literárního vědce Martina C. Putny profesorem, jedná se o zásah do akademických svobod a politizování celého jmenovacího procesu. Uvedl to předseda ČSSD Bohuslav Sobotka (ČSSD). Rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana kritizovala i řada dalších politiků napříč politickým spektrem. Prezidentův krok zaskočil i akademickou obec.

„Myslím, že je to unáhlené rozhodnutí a že svobodomyslný Miloš Zeman z roku 1989 by v tomto směru nejspíš nechápal postoj Miloše Zemana z roku 2013. Pokud nemá pan prezident opravdu závažné důvody, může to být celkem oprávněně vnímáno jako zásah do akademických svobod. Povede to ke zbytečné politizaci a napětí kolem jmenování profesorů,“ sdělil Sobotka.

Ještě příkřejší byl ve svém hodnocení ministr zahraničí. „Jde o pokračování protektorátní politiky a politiky prezidenta Gottwalda. Jako byl odmítán Zdeněk Kalista, je nyní odmítán rovněž katolický intelektuál Martin C. Putna,“ napsal ministr zahraničí Karel Schwarzenberg s odkazem na prvního komunistického prezidenta a na českého historika a literáta, který byl za komunistického režimu perzekvován.

Kdo zastaví Zemana?

„Já se obávám, že to je další ze snah pana prezidenta Zemana pokusit si na jakémkoliv políčku, do kterého přijde, vymezit, že on bude rozhodovat ještě jinak, než rozhodovali jeho předchůdci, že on s váhou svého přímého mandátu bude přezkoumávat rozhodnutí nejenom ministra zahraničních věcí, nejenom předsedy vlády, ale tady teď se zdá, že už i ministra školství a jednotlivých vysokých škol. Mně se zdá, že je třeba tyto snahy prezidenta Zemana zastavit,“ reagoval předseda poslanců ODS Marek Benda, který tak poukázal na spory Zemana se Schwarzenbergem ohledně personálního obsazení diplomatických misí.
Jmenování profesorů je sice v rukou prezidenta, hlavy státu ale v minulosti téměř bezvýhradně kandidáty vysokých škol respektovaly.

Za útok na akademické svobody označil prezidentovo rozhodnutí i předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík. „Pokud pan prezident chce ze společenské události udělat něco jiného, tak se domnívám, že tak to ústavodárce určitě nemyslel,“ uvedl Gazdík. Obává se toho, že si prezident až příliš rozšiřuje pole své působnosti. Jeho strana proto prý usiluje o širší změnu ústavy.

Zeman své důvody nesdělil s tím, že nechce Putnu ponižovat, pokud by prý ale vědec dal celou věc k soudu, důvody zveřejní. Premiér Petr Nečas (ODS) se vyjádřil v tom smyslu, že jmenování profesorů je prezidentova věc, a je na něm, aby nejmenování vysvětlil.

„Já mohu pouze doufat a upřímně doufám, že nedochází k nějaké politické selekci při jmenování profesorů a že takovéto rozhodnutí do budoucna neovlivní akademickou činnost těch, kteří by tohoto titulu chtěli dosáhnout,“ uvedla také předsedkyně LIDEM Karolína Peake.