Zeman: V boji proti terorismu musí Evropa přitvrdit

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: CTK

Prezident Miloš Zeman dnes v přednášce na berlínské Humboldtově univerzitě kritizoval "měkký" přístup Evropské unie k teroristům. Přirovnal jej k politice ústupků, již prosazovaly západní mocnosti proti narůstající moci nacistů a fašistů ve 30. letech minulého století. Každé vyjednávání s teroristy podle Zemana vede k nárůstu jejich síly. Zároveň se vyslovil pro společnou zahraniční politiku, armádu a hospodářskou politiku evropské sedmadvacítky.

Na úvod projevu se prezident označil za politika s evropským snem. „Musím ale varovat, že můj sen může být pro Evropu a Evropskou unii nebezpečný,“ prohlásil v přednášce, kterou pronesl v angličtině spatra.

„Hlavním úkolem (společné evropské) zahraniční politiky je bojovat proti mezinárodnímu terorismu, což je podle mě hlavní nebezpečí pro 21. století,“ řekl Zeman. „Víme z historie appeasementu, že Hitler, Mussolini a další byli silnější a silnější po jakékoli fázi vyjednávání,“ uvedl prezident. Politika ústupků měla za cíl zbrzdit rozpínavost nacistického Německa a fašistické Itálie. Západním zemím se přesto nepodařilo zabránit rozpoutání druhé světové války.

Zeman dnes také podpořil myšlenku společné evropské obrany. EU podle něj potřebuje společnou armádu. Naopak policejní složky by měly zůstat plně v kompetenci národních vlád, uvedl. Zeman připomněl, že v konfliktu na území Bosny a Hercegoviny zasahovaly Spojené státy americké, i když jde o evropské území. Podle něj to byla „ostuda“ pro Evropu.

Český prezident podporuje též společnou hospodářskou politiku EU. „Hlavní příčinou současné ekonomické krize je podinvestování evropských ekonomik,“ řekl v projevu. Státy unie podle něj více konzumují, než aby investovaly, což je příčinou úpadku jejich konkurenceschopnosti. „Konzumujeme moc jablek, ale nepěstujeme dostatek jabloní,“ glosoval současný přístup států EU.

Zeman zopakoval své názory z dřívějších projevů, že investice nejen v Česku lze podpořit spoluprácí státu a soukromých společností, daňovými úlevami nebo otevřením prostoru pro příliv zahraničních investorů. Znovu také vyjádřil myšlenku, že Česko bude podle něj připravené na přijetí eura do pěti let.

Před Humboldtovou univerzitou na Zemanův příjezd čekal jeden demonstrant. Čech žijící v Berlíně přinesl transparent s nápisem „Miloš Zeman je bezpečnostním rizikem pro ČR“. V sále, kde Zeman přednášel, byly i dvě studentky s odznaky podporujícími jeho protikandidáta z prezidentské volby Karla Schwarzenberga.

Zeman je v Německu na dvoudenní návštěvě. Po příletu do Berlína ho ve středu přijal německý prezident Joachim Gauck, poté jednal i s kancléřkou Angelou Merkelovou. Dnes se setkal s ministrem zahraničí Guidem Westerwellem, který přivítal, že nový český prezident je přesvědčeným stoupencem jednotné Evropy - na rozdíl od jeho předchůdce Václava Klause.

„Žijeme ve světě, který se razantně změnil. Vznikla v něm nová centra jako Čína, Indie nebo Brazílie, a když se my Evropané nespojíme, budeme sami moc malí,“ uvedl šéf německé diplomacie. S prezidentem prý hovořil také o prodeji pražského Lobkovického paláce, kde sídlí německá ambasáda a Berlín o jeho koupi dlouhodobě usiluje. „Rozhodnout se to ale musí v Česku,“ poznamenal Westerwelle.

Kromě něj se Zeman sešel i s bývalým kancléřem Gerhardem Schröderem. Ten kvůli kontroverzním výrokům tehdejšího premiéra Zemana na adresu vysídlených sudetských Němců v roce 2002 tenkrát zrušil návštěvu Prahy. Po setkání Schröder České televizi sdělil, že se Zemanem mluvili o starých časech, o této kontroverzi však údajně nikoli.

GLOSA: Že je premiér to nejhorší? Seznamte se s jeho kabinetem

Miroslav Zámečník: Švejkujem, švejkujem, možná na to dojedem

David Klimeš: Svažme prezidenta. Nelze jinak