Zemanovy výroky o Krymu odporují politice Česka, říká Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: ČTK

Prezident Miloš Zeman
Prezident Miloš Zeman
Premiér Bohuslav Sobotka s prezidentem Milošem Zemanem při schůzce na Pražském hradě kvůli demisi předsedy vlády.
Stavba mostu na Krym
5
Fotogalerie

Prezident Miloš Zeman neměl k projevu na Parlamentním shromáždění Rady Evropy mandát vlády a Zemanovy výroky jsou v příkrém rozporu se zahraniční politikou Česka. Oznámil to v úterý na Twitteru premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Zeman označil ruskou anexi Krymu za "fait accompli", tedy hotovou záležitost. Ukrajině poradil, aby se dohodla s Moskvou na kompenzaci a odmítl funkčnost protiruských sankcí.

"Česko hájí respektování mezinárodního práva. Sankce EU proti Rusku jsou svázané s plněním dohod z Minsku, bez naplnění těchto dohod je nelze rušit," sdělil Sobotka.

Za zachování sankcí do doby, než budou splněny minské dohody, se v úterý postavil i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Zemanovy výroky podle něj nejsou v souladu s tím, co Česko prosazuje na mezinárodních fórech.

"K tomu, co se stalo s Krymem, ale i na Donbasu, nemůžeme zůstat lhostejní. Změny hranic států a porušování mezinárodních dohod je něco, k čemu nemůžeme mlčet," doplnil.

Zemanův projev kritizovali i představitelé dalších vládních stran. "Dnes před 79 lety bylo dokončeno obsazování československého pohraničí Německem. Kompenzací Evropě však nebyl kýžený mír, ale tábory a plyn," uvedlo v úterý na Twitteru ministerstvo kultury, v jehož čele stojí lidovec Daniel Herman.

Podle místopředsedy Evropského parlamentu Pavla Teličky (za ANO) překračuje Zeman své kompetence a jeho projevem by se měla zabývat vláda. "Po vystoupení Zemana v RE (Radě Evropy) bych očekával, že každá státotvorná politická strana i hnutí musejí vyzvat své voliče, nevolit v lednu Zemana," doplnil.

Výroky hlavy státu odsoudili také zástupci některých opozičních stran ve Sněmovně. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek prohlásil, že Zeman svým vystoupením opět poškodil Česko v zahraničí. Místopředseda ODS Martin Kupka mluvil o dalším prezidentově faulu.

Podle vyjádření předsedy hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury se ale obyvatelé Krymu, který byl vždy ruský, rozhodli sami pro odtržení od Ukrajiny a připojení k Rusku. Nedá se tak podle něj mluvit o ruské anexi Krymu. "My jsme přeci také před sto lety neanektovali Československo, prostě jsme se tenkrát svobodně rozhodli žít ve svém státu," napsal Okamura.