Zemřel expremiér Stanislav Gross

Stanislav Gross na sjezdu ČSSD v roce 2009

Stanislav Gross na sjezdu ČSSD v roce 2009 Zdroj: ctk

V noci na čtvrtek zemřel bývalý premiér Stanislav Gross, bylo mu 45 let. Potvrdila to mluvčí ČSSD Eva Gregorová. Gross údajně trpěl amyotrofickou laterální sklerózou. Gross byl nejmladším předsedou české vlády, zemřel jako první český expremiér.

„Je mi líto, že zemřel v pouhých 45 letech a po tak těžké nemoci. Chci vyjádřit upřímnou soustrast jeho manželce, dětem a rodině, pro něž je dnešek nesmírně smutným a těžkým dnem,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

„Já na Stanislava Grosse budu vzpomínat v dobrém, protože v době, kdy jsem ještě dělal předsedu odborů, on měl tehdy jako předseda vlády rozhodující podíl na udržení zákoníku práce, a musím říct, že se snažil stanoviska a názory odborů vnímat,“ reagoval v České televizi na zprávu předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

„Zpráva o smrti Standy Grosse mě nemile zaskočila. Zažil jsem s ním mnoho let v dobrém i ve zlém. Vždy držel slovo a hodně se věnoval své rodině. Život není spravedlivý. Měl jsem ho, kluka, svým způsobem rád. Věřím, že najde klid v tom politickém nebi,“ napsal místopředseda Senátu Zdeněk Škromach (ČSSD), který byl v Grossově vládě jejím prvním místopředsedou a ministrem práce a sociálních věcí.

Podle senátora Františka Bublana (ČSSD), který byl za Grosse ministrem vnitra, je škoda, že expremiérova politická kariéra skončila tak brzy. „Měl na to, aby politiku dělal i nadále a dělal ji dobře - možná ještě lépe,“ řekl Bublan.

Podržel Zemana, pak ho potopil

Gross se v poslední době vůbec neobjevoval na veřejnosti a léčil se v soukromí. O své nemoci nechtěli on ani jeho rodina hovořit. Jeho zdravotní stav se postupně výrazně zhoršoval.

Nedávno Grosse navštívil současný premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), o návštěvě ale nechtěl mluvit, označil ji za soukromou. Upřímnou soustrast jeho rodině vyjádřil prezident Miloš Zeman. Tomu Gross v roce 1993 pomohl se zvolením do čela strany.

Právě současný český prezident se ale stal později jedním z výrazných kritiků Stanislava Grosse, označil jej dokonce za svůj velký omyl. Rozbuškou se stala prezidentská volba v roce 2003, kdy se proti Zemanovi nakonec postavila i velká část ČSSD.

Rychlý vzestup i pád

Gross ve vrcholné politice nejprve působil jako ministr vnitra, v červenci 2004 nahradil Vladimíra Špidlu na postu premiéra. V čele vlády stál jen do dubna 2005, kdy odešel kvůli skandálu spojenému s nákupem bytu na pražském Barrandově.

Tehdejší premiér totiž nedokázala uspokojivě vysvětlit, jak nákup by tu financoval. Nejprve tvrdil, že si půjčil od strýce, který však tolik peněz neměl. Později mluvil o půjčce od svého známého, bývalého novináře Rostislava Roda.

Financování nákupu bytu Gross vysvětlil až loni na jaře. „Kdybych se býval nebál přiznat, že jsem byt financoval z poslaneckých náhrad, tak jsem se vyhnul tomu, že jsem se zamotal do polopravd a lží,“ řekl tehdy České televizi.

Desítky milionů za jedinou transakci

Nejasný původ peněz na pořízení bytu na pražském Barrandově ale nebyl jedinou kauzou spojovanou dodnes s Grossem. V roce 2007 totiž vydělal desítky milionů korun díky obchodu s akciemi jednoho z nejvýznamnějších tuzemských obchodníků s elektřinou, společnosti Moravia Energo. Expremiér dva roky po odchodu ze Strakovy akademie podíly nakoupil za 20 milionů korun, aby je po pouhém půlroce prodal více než pětkrát dráž.

Na pořízení akcií Grossovi půjčila slovenská pobočka české společnosti Key Investments. Od bývalého premiéra pak 31 procent akcií Moravia Energo koupila firma Arca Capital Bohemia slovenského finančníka Pavola Krúpy. Obchodem se později zabývala také protikorupční policie, případ ale odložila.

Stanislav Gross
30. října 1969narozen v Praze
1988absolvoval Střední průmyslovou školu dopravní v Praze, posléze krátce pracoval jako elektromechanik - kandidát strojvedoucího v Lokomotivním depu Praha-Vršovice
1989vstup do ČSSD
1990 - 1993předseda Mladých sociálních demokratů
1991 - 1992předseda Rady mládeže Čech, Moravy a Slezska
Červen 1992 - září 2004poslanec za ČSSD
Červenec 1994 - leden 1995místopředseda poslaneckého klubu ČSSD
Leden 1995 - duben 2000předseda poslaneckého klubu ČSSD
Únor 1996podruhé se oženil, s manželkou Šárkou má dvě dcery
Červenec 1998 - duben 2000místopředseda Poslanecké sněmovny
1999absolvoval Právnickou fakultu UK v Praze
Duben 2000 - srpen 2004ministr vnitra
Duben 2000 - březen 2005místopředseda ČSSD (od dubna 2001 statutární místopředseda)
2002 - 2004první místopředseda vlády
Březen 2004získal titulu JUDr. na Západočeské univerzitě v Plzni
Červen 2004po rezignaci Vladimíra Špidly se ujal vedení ČSSD
Červenec 2004 - duben 2005předseda vlády
Leden 2005vypukla aféra kolem financování jeho bytu, která Grosse stála politickou kariéru
Březen - září 2005předseda ČSSD (na funkci rezignoval)
2005 - 2009koncipient v advokátní kanceláře Eduarda Bruny
Duben 2006 - leden 2007předseda bezpečnostní komise ČSSD
Září 2007na veřejnost se dostala informace o Grossově podezřele výhodné transakci s akciemi firmy Moravia Energo
Prosinec 2008složil advokátské zkoušky
Leden 2011přerušil členství v ČSSD kvůli podezřením z korupce kolem privatizace Mostecké uhelné společnosti
16. dubna 2015zemřel

Glosa E15.cz: Příliš současná Grossova minulost