Zemřel spisovatel a diplomat Jiří Gruša

Jiří Gruša

Jiří Gruša Zdroj: CTK/Sulova Katerina

Ve dvaasedmdesáti letech dnes v Německu zemřel spisovatel a diplomat Jiří Gruša. Informoval o tom předseda Českého centra Mezinárodního PEN klubu Jiří Dědeček. Básník, prozaik, překladatel, novinář, diplomat a politik Gruša v Německu žil. Podle Dědečka tam zemřel během operace srdce.

Gruša, v minulosti mimo jiné rovněž předseda Mezinárodního PEN klubu, pochází z Pardubic, narodil se 10. listopadu 1938. Politická angažovanost ho před listopadem 1989 vedla nejen k podpisu Charty 77, ale zanedlouho také k nucené emigraci do Německa. Po roce 1989 působil i jako velvyslanec v Německu a Rakousku, půl roku vedl české ministerstvo školství.

Mezi jeho nejvýznamnější literární práce patří například básnické sbírky Cvičení mučení, Modlitba k Janince či próza Dámský gambit. Bývalý československý a český prezident Václav Havel na své internetové stránce uvedl, že je nenadálou smrtí svého mnohalétého přítele šokován. „Myslím na něj jako na jednoho z několika mně blízkých lidí, jichž jsem si hluboce vážil a kteří v poslední době opustili tento svět,“ napsal.

Podle šéfa české diplomacie Karla Schwarzenberga byl Gruša výborný český diplomat a výborný spisovatel a básník ve dvou jazycích. Právě to na něm bylo zajímavé, řekl Schwarzenberg. Byl také někdy v rozporu s oficiální politikou a kodifikovanými názory. Přesto se stal ředitelem Diplomatické akademie, řekl ministr. „Znali jsme se dlouhou dobu… a všude, kde působil si rychle získal spoustu přátel,“ dodal Schwarzenberg.

Dědeček uvedl, že Grušu naposledy viděl právě na nedávné oslavě Havlových narozenin. Gruša mu prý tehdy o nadcházející operaci říkal. „Pro České centrum Mezinárodního PEN klubu je to veliká rána a veliký smutek. Měli jsme ho opravdu moc rádi,“ řekl Dědeček.