Zlepšení ratingu Česka zahýbalo s výnosy dluhopisů i kurzem koruny

Vývoj kurzu koruny k euru v posledních 5 letech

Vývoj kurzu koruny k euru v posledních 5 letech Zdroj: E15

Včerejší výrazné zlepšení ratingového hodnocení Česka od Standard & Poor's o dva stupně z A na AA- se už začalo projevovat na trhu s tuzemskými dluhopisy i na kurzu koruny. Výnos 10letých tuzemských bondů včera ještě před zveřejněním nového hodnocení Česka na chvíli vystoupal až na 3,515 procent, dnes se v jednu chvíli pohyboval na úrovni 3,18 procent. Nižší výnosy dluhopisů jsou pro zemi výhodné, protože znamenají menší náklady na financování státního dluhu.

Rozdíl středečního maxima výnosů 10letých tuzemských dluhopisů a dnešního minima činí téměř deset procent. Kolem jedné hodiny sice výnos začal opět stoupat a pohyboval se kolem 3,33 procent, přesto je to proti včerejšku znatelný pokles.

Analytici oslovení serverem E15 si myslí, že zvýšení ratingu může skrz dluhopisy omezit náklady české vlády na financování dluhu dlouhodobě.

„Dlouhodobě se sníží přirážka, kterou musí český stát investorům platit proti ceně, jakou platí za své dluhopisy Německo,“ uvedl analytik UniCreditbank Pavel Sobíšek. „Momentálně je cena českých dluhopisů ovlivňována dvěma protichůdnými faktory, jelikož výnosy německých bundů stoupají a riziková přirážka Česka klesá,“ dodal Sobíšek.

Analytik Raiffeisen bank Michal Brožka vysvětluje, že výnosy dluhopisů mohou v dalších dnech dokonce růst, lepší rating Česka ho ale zřejmě přibrzdí. „Vzhledem k tomu, že aktuální úroveň dluhopisových výnosů Česka je velmi nízká, počítáme do budoucna s jejich růstem, nicméně s lepším ratingem bude tento budoucí růst výnosů menší, než by byl s horším ratingem,“ říká Brožka.

„České dluhopisy na zprávu zareagovaly pozitivně a výnosy poklesly. Po prvním poklesu došlo spíše k mírné korekci, což je obvyklé,“ komentuje dnešní výkyvy Brožka. „Ovšem, jak ukazuje historie, ani rating není radno přeceňovat. Je zde řada dlouhodobých otázek, se kterými se bude muset česká politika vyrovnat, tak aby se důvěryhodnost Česka naopak časem nezhoršila,“ mírní pak přílišný optimismus.

„Krátkodobý efekt na dluhopisech nemusí být velký, protože investoři nehledě na změnu ratingu začali již v minulých měsících viditelně rozlišovat mezi kvalitnějšími českými aktivy a zbytkem regionu,“ přidal svůj názor hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny Jan Bureš.

Posílením reagovala koruna

Česká měna dnes dopoledne díky zlepšenému ratingu posílila. K euru byla v 10:30 ve srovnání se středečním závěrem silnější o devět haléřů na 24,24 korun/euro a vůči dolaru posílila o 12 haléřů na 16,77 korun/dolar, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Vývoj kurzu koruny k euru v posledních 5 letech

Vývoj kurzu koruny k euru v posledních 5 letechVývoj kurzu koruny k euru v posledních 5 letech | E15

Podle Sobíška v případě koruny ale vliv vyššího ratingu nevydrží dlouho. „Z hlediska nálady na finančních trzích je zvýšení ratingu pozitivním faktorem i pro kurs české koruny, to ale jen krátkodobě,“ myslí si Sobíšek.

Jeho názor potvrzuje analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Podle něj postupně podpůrný vliv ratingu střídá inspirace hlavními trhy. „Koruna pokračuje v růstu nastartovaném včerejším zvýšením českého ratingu. Dnes je ale posilování už taženo spíše vývojem ve světě, díky této podpoře sílí celý region. První reakce na vyšší rating se vyčerpává, koruna by ale v budoucnu mohla být ještě o něco odolnější vůči negativním vlivům zvenčí a častější mohou být případy, kdy se chová jako tzv. bezpečná měna,“ uvedl Vlk.

„Další posílení již rating nejspíše nepřinese, objevit se ale mohou jiné impulsy. Česká měny má potenciál posilovat vůči euru v příštích letech v průměru o jedno procento ročně,“ dodává David Marek z Patria Finance.