Změna: obrana chce prodloužit pronájem gripenů

Jas-39 Gripen

Jas-39 Gripen

(VIDEO) Tendr na nadzvukové letouny pro českou armádu, o němž ještě donedávna jako o nezbytné podmínce hovořil premiér Petr Nečas, se velmi pravděpodobně odloží. A možná se nakonec vůbec neuskuteční. Podle zdrojů E15.cz blízkých vládě chce ministerstvo obrany zatím jednat výhradně jen se Švédském o dalším pronájmu stíhaček JAS-39. Návrh tohoto postupu obsahuje utajovaný materiál, o němž má jednat Nečasův kabinet.

„Navrhovaný postup je nejprve jednat se Švédskem o podmínkách pokračovaní pronájmu i po roce 2015. S výsledky rozhovorů má být vláda seznáme do půl roku,“ řekl nejmenovaný zdroj blízký Strakově akademii. Podle dostupných informací se úřad Alexandra Vondry inspiroval postupem sousedního Maďarska, které si švédské stíhačky v minulosti rovněž pronajalo.

Maďarsko se minulý měsíc dohodlo se Švédskem o prodloužení pronájmu gripenů až do roku 2026. Smlouvu se společností Saab podepsal maďarský zástupce tamního ministerstva obrany, který zodpovídá za zbrojní projekty. Cena zatím zveřejněna nebyla. Maďarský parlament požaduje po vládě, aby smlouvy odtajnila. Ta zatím poskytla původní smlouvu, tu současnou dosud neuvolnila. Švédská strana trvá na tom, aby dokument zůstal utajený, je ale ochotna o dalším postupu jednat.

Maďarská armáda má stejně jako česká pronajato 12 jednomítských bojových gripenů a dva dvoumístné cvičné. Česko za desetiletý pronájem zaplatí dhromady 19,6 miliardy korun.

Stíhačky jsou priorita, tvrdí obrana

O otázce budoucnosti ochrany vzdušného prostoru země koncem loňského listopadu jednala Bezpečnostní rada státu. Materiál, který obsahuje analýzu současného stavu, doporučil stíhací letectvo zachovat i po roce 2015, kdy desetiletý pronájem gripenů končí.

Ministerstvo obrany se už předloni obrátilo na resortní partnery ve Francii, USA, Švédsku a také na konsorcium Eurofighter s žádostí o předběžnou nabídku nadzvukových letounů.

Levnější variantou pokračující přítomnosti českých stíhaček na evropském nebi by mohla být společná letka například se Slovenskem, v úvahu připadá i spolupráce například s Maďarskem, Chorvatskem či Bulharskem. „Bohužel napjatá politická situace na Slovensku tato jednání odsouvají na vedlejší kolej,“ řekl E15.cz první náměstek ministra obrany Jiří Šedivý. K dnešnímu jednání vlády o gripenech se ale odmítl jakkoliv vyjádřit.

Zachování nadzvukového letectva doporučila i Bílá kniha o obraně. „Naše zkušenosti s gripeny jsou skutečně vynikající. Mám na mysli jak technickou spolupráci či logistickou podporu, kde je švédská strana velmi vstřícná a pružná, tak i cenu letové hodiny. Pronájem gripenů je jeden z nejlepších projektů české armády. Ta má díky tomu elitní schopnost, perfektně vycvičené piloty - naše letka získala tygří trofej NATO - a pozemní personál. Zároveň se investovalo do letiš,“ uvedl loni na jaře v rozhovru pro E15 Šedivý.

Video z výcvikového letu gripenů 211. taktické letky v Čáslavi

Nečas: Chci výsledky vyšetřování

Podle loňského vyjádření premiéra Nečas ale není důvod ke spěchu. „Celou záležitost je třeba velmi pečlivě analyzovat. V prvním čtvrtletí 2012 bychom měli znát definitivní stanovisko, zda vůbec v programu nadzvukových letounů pokračovat, zda cestou nákupu nebo pronájmu a zda ve stávajícím počtu strojů,“ řekl Nečas.

Podle Nečase musí mít české orgány činné v trestním řízení k dispozici všechny podrobnosti z vyšetřování ve Velké Británii a ve Švédsku. Tamní úřady prověřovaly korupční praktiky zbrojovky BAE Systems, kterých se při svých obchodech měla dopustit údajně i v Česku. „Představa, že britský protikorupční úřad upozorní na nezákonnosti a my budeme dál létat na gripenech, je naprosto vyloučena. Podle mých informací je ale postup při vyšetřování kooperativní. Vypadá to tak, že ona hypotetická překážka, která by mohla komplikovat program Gripen, bude eliminována,“ poznamenal Nečas. Dodal, že britský i švédský premiér mají zájem na tom, aby nevznikl ani stín pochybnosti o možném blokování vyšetřování.

Gripeny v současné době používá vedle Švédska, Maďarska a Česka také Jihoafrická republika a Thajsko. O jejich nákupu nedávno rozhodli také Švýcaři. To, zda 22 gripenů armáda této neutrální země skutečně nakoupí, bude ještě letos muset definitivně rozhodnout parlament.