Znáte bodový systém? A víte, jak si body odmazat?

Dopravní policie

Dopravní policie

Bodový systém v Česku oslavil osmé narozeniny. Jak dobře ho znáte? Víte, kvůli kterým přestupkům sbíráme trestné body nejčastěji? Kdy je přestupek promlčen? Jak si můžete body odmazat? A může se stát, že se takzvaně vybodujete, aniž byste o tom věděli?

Systém dvanácti trestných bodů byl v Česku jako bič na hříšníky – a především jako preventivní prostředek – zaveden v roce 2006. Plný počet trestných bodů si od té doby vysloužilo třicet osm tisíc řidičů (z toho jen 5,31 % žen) – ano, jedná se opravdu o body trestné; kdo jich nasbírá dvanáct, nesmí rok za volant. Řada řidičů se přitom stále mylně domnívá, že mají jakýsi dvanáctibodový kredit, ze kterého se jim body za přestupky odečítají.

Alespoň jeden trestný bod už v Česku získalo přes půl milionu řidičů. Jednobodové tresty ovšem byly před pár lety zrušeny – dnes buď nedostanete žádný, nebo přinejmenším dva.

Jak se dozvíte, kolik máte bodů

Chcete si ověřit, kolik máte na kontě bodů? Existuje jediná spolehlivá cesta, jak to zjistit: budete se muset vypravit na pobočku Czech POINTu. Po předložení dokladu totožnosti a úhradě stokorunového poplatku vám vystaví výpis z bodového hodnocení řidiče.

Ptát se na počet bodů například policisty při silniční kontrole je zbytečné. Policista či strážník obecní policie dokonce nemá ani povinnost informovat vás o přidělení bodů za přestupek, který s vámi řeší. Pokud už vám něco řekne, nespoléhejte na to, policisté nemusejí mít přesné informace. Chcete-li si být zcela jisti, nechte si po projednání každého přestupku vystavit výpis na Czech POINTu – ať víte, na čem jste.

Někdo to s vámi musí projednat. Do roka

Každý dopravní přestupek, který spácháte a za který dostanete sankci – ať už jde o pokutu, připsání trestných bodů nebo obojí, s vámi někdo musí projednat. V praxi se to děje třemi způsoby: v blokovém řízení, v příkazním řízení nebo ve správním řízení.

Přestupek lze projednat do jednoho roku od jeho spáchání – když se to nestihne, je promlčen. Přesněji řečeno – projednání přestupku musí nabýt do jednoho roku od jeho spáchání právní moci. Blokové řízení nabývá právní moci ihned, správní a příkazní řízení po uplynutí lhůty na odvolání po doručení Příkazu, či Rozhodnutí.

Celý článek si můžete přečíst na Peníze.cz


Za co všechno vám seberou řidičák? Čtěte zde >>> 

Jak zpátky získáte řidičák?