Amatérsky provedený odhad nemovitosti může sabotovat prodej

Zdroj: Unplash.com

Prodávající chce za nemovitost utržit co nejvíc, kupující zase ušetřit. Proto je důležité nastavit prodejní cenu tak, aby vyhovovala oběma stranám. Přestřelená částka prodej ochromí a o prodeji pod cenou se nemá smysl bavit. Jenomže jak postupovat v případě, že se rozhodnete vypracovat odhad bez pomoci odborníka? Přečtěte si, jakých chyb se vyvarovat – a proč se raději obrátit na někoho zkušenějšího.

Práce s realitními servery

Jak nastavit prodejní cenu, aby odpovídala aktuální situaci na realitním trhu? Většinu samozvaných odhadců napadne, že nejlepší zdrojem dat jsou realitní servery. Stačí vyfiltrovat inzeráty podle patřičných kritérií a najít zlatý střed mezi uvedenými částkami. Kde je problém?

Achillovou patou práce s realitními servery je fakt, že se v inzerátech často uvádí nabídkové ceny. Mohou být podhodnocené i přemrštěné, v každém případě však neodpovídají realitě. Skutečná prodejní cena se mnohdy výrazně liší, takže se není vhodné bez rozmyslu inspirovat vším, co na vás vykoukne z inzerátů.

Experimentování s cenovkou

K častým nešvarům laického odhadu nemovitosti patří štelování ceny podle toho, jak se prodávajícímu zrovna hodí. Můžete namítnout, že přece není nic špatného na tom, „zkusit štěstí“ s o něco vyšší cenou. Vždyť ji lze kdykoliv srazit dolů, tak o co jde? Odborník na psychologii prodeje by vám to vysvětlil.

Ve zkratce: experimentováním riskujete, že si u u potenciálních kupujících podkopete důvěru. Přesvědčit je ke koupi nemovitosti, která na realitním serveru visí snad celou věčnost, není vůbec snadné.

Emoce musí stranou

Rozhodnete-li se pro stanovení prodejní ceny svépomocí, hrozí, že do toho zapojíte emoce. Například při prodeji rodinného domu, ve kterém jste strávili dětství. Přece ho neprodáte levně, když na něj máte ty nejlepší vzpomínky. Anebo vás ovlivní myšlenky na to, co byste si za peníze „navíc“ mohli koupit.

Odhad ceny bytu i domu můžete získat zdarma

Pokud se obrátíte na odhadce-živnostníka, zaplatíte odhad nemovitostí několik tisíc korun. Nezávislý odborník však není jedinou schůdnou cestou – odhad ceny bytu, domu či pozemku můžete za určitých okolností získat i bezplatně.

S nabídkovou cenou vám pomohou například specialisté z pražské realitky MAXIMA, a to zdarma a bez ohledu na to, jestli se nakonec rozhodnete prodat s jejich pomocí. Kvalitní odhad nemovitostí online vás bude stát jen pár minut času,

Spoustu praktických informací nejen o odhadu, ale také o samotném prodeji najdete v blogové sekci na stránkách maxima.cz.