Byty v Česku mají nejčastěji tři pokoje a rozlohu 60 až 79 metrů čtverečních

Ilustrace bydlení

Ilustrace bydlení Zdroj: E15 Michael Tomeš

Ilustrace bydlení
2
Fotogalerie

V České republice bylo loni 4,48 milionu obydlených bytů, o 9,1 procenta více než v roce 2011. Nejčastější mají byty v Česku rozlohu 60 až 79 metrů čtverečních a tři obytné místnosti. Vyplývá z výsledků loňského sčítání, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Nejvyšší počet obydlených bytů, téměř 630 tisíc, mělo podle Sčítání 2021 hlavní město. Praha se tak na celorepublikovém počtu podílela 14 procenty. Druhý byl Středočeský kraj s více než 560.000 byty a třetí Moravskoslezský kraj s více než 500 tisíc obydlenými byty.

"Naopak jejich nejnižší počet se nacházel na území Karlovarského kraje, kde jich bylo necelých 130 tisíc, a podílely se na všech bytech v Česku pouhými 2,8 procenta," uvádí ČSÚ. Druhý nejnižší počet obydlených bytů statistici zaznamenali v Libereckém kraje, kde jich bylo necelých 190 tisíc.

Podle rozlohy jsou v Česku nejčastější byty se 60 až 79 metry čtverečními. Loni jich v celé zemi bylo jich téměř 1,2 milionu. Následovalo 788 tisíc bytů o rozloze mezi 40 a 59 metry čtverečními. Na třetím místě se umístily byty s celkovou rozlohou 80 až 99 metrů čtverečních, kterých bylo 603 tisíc.

Mezi byty převažovaly ty se třemi místnostmi, následované dvoupokojovými byty. "Počet těchto bytů dohromady přesáhl 2,4 milionu," uvedli statistici. V průměru podle nich v Česku připadá na jeden byt 3,2 obytných místností.

Ve více než třetině obydlených bytů žil loni jen jeden člověk. Následovaly byty se dvěma a se třemi bydlícími. V průměru připadalo na jeden byt 2,3 člověka.

Stejně jako v jiných charakteristikách se i v tomto případě výrazně odlišovalo hlavní město od ostatních krajů. "Podíl obydlených bytů s jednou osobou zde byl nejvyšší v zemi, a to na úkor podílu bytů s vyššími počty bydlících osob. Ten byl v Praze naopak nejnižší nebo jeden z nejnižších," uvedl předseda ČSÚ Marek Rojíček.

Statistiky zajímal kromě rozlohy bytu či počtu jeho obyvatel i právní důvodu užívání. Zjistili, že v Česku jsou nejčastější byty ve vlastním domě, kterých bylo téměř 1,6 milionu. Následovalo 1,1 milionu bytů v osobním vlastnictví. Přes 890 tisíc obydlených bytů bylo nájemních či pronajatých a 141 tisíc družstevních.

Byt ve vlastním domě byl nejčastějším právním důvodem užívání bytu ve všech regionech kromě Praha a Karlovarského kraje. V hlavním městě a na západě Čech byl největší podíl bytů v osobním vlastnictví.

Kromě 4 480 139 obydlených bytů zaznamenali statistici při čítání dalších zhruba 860 tisíc bytů spadajících do kategorie neobydlených. To ale nutně neznamená, že jde o prázdné byty, upozorňuje ČSÚ. Může jít například o chaty či chalupy, nebo o byty využívané jen část týdne.