Meziroční zdražování nových bytů v Praze kleslo na 1,6 procenta

Prémiové bydlení. Domy v Šáreckém údolí mají podle developera stát od dvanácti milionů

Prémiové bydlení. Domy v Šáreckém údolí mají podle developera stát od dvanácti milionů Zdroj: KKCG

Okolo stojí bytové domy
Zasněžené domy
Domy, realitní kancelář
4
Fotogalerie

Prodejní ceny nových bytů v Praze na konci 1. čtvrtletí meziročně vzrostly v průměru o 1,6 procenta na 106 392 korun za metr čtvereční. Tempo růstu kleslo ze 4,4 procenta na konci loňského roku. Mezikvartálně se ceny zvýšily o 0,8 procenta. Počet prodaných bytů meziročně vzrostl o 8,3 procenta na 13 000. Vyplývá to z údajů developerských firem Trigema, Skanska Reality a Central Group, které oznámily ve své zprávě.

"V prvním čtvrtletí letošního roku se potvrdil náš odhad, který předpokládal postupné zpomalování růstu cen. Očekáváme, že tempo růstu cen bude i vlivem koronavirové situace nadále zpomalovat. Na rezidenčním trhu v metropoli stále přetrvává výrazný bytový deficit a poptávka po bydlení v Praze i v této době výrazně převyšuje nabídku," uvedl předseda představenstva Central Group Dušan Kunovský.

Ještě před rokem nové byty v hlavním městě zdražily meziročně téměř o pětinu. Nejvyšší meziroční růst za posledních sedm let, od kdy jsou data k dispozici, byl v polovině roku 2018. Tehdy nové byty zdražily o 24 procent.

Největší zájem byl opět o dvoupokojové byty, kterých developeři prodali 38,5 procenta. Následovaly jednopokojové (26,2 procenta) a třípokojové (22,5 procenta). Tři pětiny prodaných bytů připadaly na Prahu 9, 5 a 10. Naopak na Prahu 1 připadalo pouhé procento.

"Přestože v březnu trh ovlivnila některá současná opatření, uzavřela se klientská centra a komunikace s klienty musela být převážně elektronická, prodalo se za první kvartál o 100 nových bytů více než ve stejném období loňského roku," doplnil předseda představenstva Skanska Reality Petr Michálek.

Počet bytů v nabídce developerů meziročně klesl o 12 procent na 4750. "Přesto developeři na trh i v tomto nelehkém období s novými projekty přicházejí, protože zájem o nové bydlení je velký. Celkově je ale bytů stále málo. Situaci může změnit jen zásadní systémový krok, který povolování projektů zrychlí a zjednoduší,“ sdělil předseda představenstva společnosti Trigema Marcel Soural.

Podle generálního ředitele společnosti Finep Tomáše Pardubického je situace v porovnání s krizí v roce 2008 výrazně odlišná. Jak uvedl, propad se tehdy odehrál na trhu s několikanásobně vyšší nabídkou, než je v Praze dnes. "Zásadní propad poptávky nemusí tržně znamenat nic. V roce 2009 všechny trápila neakceschopnost státu, neschopnost reagovat. Dnes nás trápí naopak přílišná horlivost a chuť regulovat," dodal Pardubický.

Za prodaný byt se podle statistik Trigemy, Skanska Reality a Central Group považuje byt s vydaným územním rozhodnutím a minimálním rezervačním poplatkem 50 000 korun. Podle údajů konkurenčního Ekospolu, který používá jinou metodiku, vzrostla cena nových bytů v průměru o 8,3 procenta na 105 724 korun za metr čtvereční. Počet nových prodaných bytů vzrostl meziročně zhruba o pětinu na 1354.