Nabídka nájemních bytů v Praze stoupla o 98 procent

Pronájem bytu Praha

Pronájem bytu Praha

Počet dostupných bytů pro dlouhodobé nájemní bydlení v Praze na konci druhého čtvrtletí meziročně vzrostl o 97,7 procenta na 14 738. To je nejvíce za poslední čtyři roky. Mezičtvrtletně se zvýšil o pětinu. Průměrná cena nájemného bez poplatků meziročně klesla o 2,4 procenta na 319 korun na metr čtvereční měsíčně. Vyplývá to z údajů developerské společnosti Trigema.

"Situace na trhu s novými byty je v zásadě stabilní. Výraznější změny však v metropoli zaznamenáváme na trhu s nájemním bydlením, kde se nabídka meziročně zdvojnásobila. Z větší části na úkor bytů, jež byly původně určeny ke krátkodobým nájmům. Rostoucí nabídka nájemních bytů má vliv také na jejich ceny. Ty se od konce minulého roku postupně snižují," uvedl předseda představenstva Trigemy Marcel Soural.

"S ohledem na zamrzlý turistický ruch v Praze se část majitelů bytů, kteří měli byty určeny ke krátkodobým pronájmům, rozhodli poskytnout je k nájmům dlouhodobým. Lze ale očekávat, že minimálně část těchto pronajímatelů se ke krátkodobému pronajímaní svých nemovitostí časem opět vrátí. Příjmy z nich bývají vyšší, než je tomu u dlouhodobých pronájmů," dodal Soural.

Největší počet bytů, které se v Praze nabízí k pronájmu, je v páté a druhé městské části. V Praze 5 to ke konci června bylo 2370 a v Praze 2 více než 2100 bytů. Okolo 1900 bytů se nabízí v Praze 4 a více než 1700 v samém centru města, tedy v Praze 1. Nejméně je jich naopak v Praze 7, kde jde pouze o zhruba 550 bytů.

Nejvyšší nájemné bylo na konci června v Praze 2, kde činilo 364 korun za metr čtvereční měsíčně. Následovaly Praha 1 s 360 korunami a Praha 3 s 330 korunami. Nejlevnější byly Praha 4 s průměrným měsíčním nájemným 286 korun za metr čtvereční. S 290 korunami následovala Praha 10.

Meziročně klesly nájmy ve všech pražských městských částech, byť v Praze 5 a Praze 9 by se dala situace označit za stagnaci. Nejvíce, o 11,5 procenta, se nájemné snížilo v Praze 1. Následovala Praha 7 s poklesem o 5,8 procenta.

Nejvíce bytů nabízených k pronájmu je dvoupokojových. Jejich podíl byl ke konci června více než dvě pětiny. Na jednopokojové a třípokojové byty připadla shodně zhruba čtvrtina. Následovaly čtyřpokojové byty s podílem 7,5 procenta. Průměrná výměra pronajímaného bytu je nyní necelých 69 metrů čtverečních.