Nad čím se zamyslet, než si vezmete hypotéku

Nad čím se zamyslet, než si vezmete hypotéku

Nad čím se zamyslet, než si vezmete hypotéku Zdroj: Depositphotos

Koupě bytu či domu představuje jednu z největších investic v životě. Do této volby byste se tudíž neměli vrhat ukvapeně, ale vše důkladně promyslet. Důležité je správně si zvolit dobu splácení a s tím související výši měsíčních splátek. Co všechno ještě promyslet, než se rozhodnete udělat závazné rozhodnutí?

Sjednáním hypotečního úvěru získáte smysluplnější vynaložení finančních prostředků než například za pronájem a díky úvěru si budete moci pořídit nemovitost, na kterou byste dost možná za celý život nenaspořili. Navíc peníze uložené do nemovitosti ochráníte před znehodnocením vlivem inflace. I když si hypotéku sjednáte, vždy máte možnost její změny v závislosti na životní situaci. Avšak ještě předtím, než se vydáte do banky, je třeba zamyslet se nad důležitými kritérii. Ta vám pomohou rozhodnout se, jestli pro vás nadešel správný čas zažádat si o úvěr na bydlení.

Praktické otázky před sjednáním hypotéky

Při výběru hypotéky zřejmě budete stát před rozhodnutím, zda zvolit nižší splátky a delší dobu splácení, či mít hypotéku co nejdřív umořenou, avšak za cenu vyšších měsíčních plateb. U nejlevnějších hypoték si raději zkontrolujte, jestli jsou opravdu nejlevnější. Místo úrokové sazby je lepší sledovat RPSN, kam se započítávají i další náklady na hypotéku u dané banky.

Hypoteční specialisté se většinou kloní z první variantě. Nižší měsíční splátka se vám bude snadněji splácet a váš rodinný rozpočet nebude tak našponovaný. Rovněž se doporučuje, aby výše vaší měsíční splátky nebyla vyšší, než třetina vašeho čistého měsíčního příjmu. Před tím, než si vezměte hypotéku, zamyslete se nad několika důležitými otázkami.

Jaké otázky si klást před tím, než si vezmete hypotéku

Sečtěte všechny vaše čisté příjmy i příjmy vašeho partnera a vypočítejte, jaké jsou vaše výdaje. Zamyslete se, kolik měsíčně utrácíte za bydlení, potraviny, dopravu, oblečení, volný čas, kulturní akce, kroužky a vzdělání vašich dětí a další výdaje. Tyto výdaje si sepisujte alespoň po dobu jednoho měsíce, ať je jen neodhadujete a máte přesnou představu z praxe. Zvládli byste splácet měsíční splátku hypotéky? Zamyslete se nad tím, jak by plánovaná výše měsíční hypoteční splátky zasáhla do vašeho finančního rozpočtu.

Zamyslete se také nad tím, jaká je výše vašich úspor. Při vyhodnocování vaší finanční situace je také dobré zvážit, zda byste ustáli nenadálý finanční výdaj, například nákup nové ledničky, oprava auta a podobně.

Pro prvotní přehled doporučujeme navštívit internetové srovnávače finančních produktů a udělat si představu o nabídce na trhu se zohledněním vašich možností. Na Porovnej24.cz najdete Hypoteční kalkulačku 2022, která srovnává nabídky jedenácti bank a zohledňuje nejen aktuální sazby, ale také speciální slevy. Po zadání vstupních údajů získáte představu o přesném výpočtu splátek a specialista vám může také pomoci s vyřízením veškerého papírování zdarma.