Nová zelená úsporám: Příjem žádostí otevřen. Jak ji podat?

Zelená úsporám

Zelená úsporám

Zelená úsporám
zelená úsporám
Má práci. Program Zelená úsporám výrazně pomohl v boji s nezaměstnaností
zelená úsporám
5
Fotogalerie

Příjem žádostí v další etapě programu Nová zelená úsporám (NZÚ) byl zahájen. Mezi nově podporovaná opatření patří zejména hospodaření s dešťovou vodou u obytných budov a výměna neekologických zdrojů energie pro vytápění.

Program Ministerstva životního prostředí (MŽP) administrovaný Státním fondem životního prostředí ČR se ve své inovované podobě otevřel žadatelům. MŽP navíc na stránkách NZÚ uvádí, že má zajištěny dostatečné finanční prostředky minimálně do roku 2025 s dalším výhledem až do roku 2030. Zájemci tak mohou žádosti podávat kdykoliv v celém tomto období.

„Majitelé rodinných a bytových domů se tak nemusí obávat, že svoji žádost nestihnou podat včas. Rozhodně se nebude opakovat situace z některých výzev kotlíkových dotací, kdy byl příjem žádostí uzavřen za několik málo minut či dokonce sekund,“ uvádí ministerstvo na webu NZÚ.

Žádat mohou majitelé rodinných domů, a to kupříkladu na zateplení, výměnu kotle, zelené střechy či využití tepla z odpadní vody, obdobně jsou na tom společenství vlastníků jednotek (SVJ). Všechny potřebné dokumenty a metodické pokyny si můžete projít zde.

Nová zelená úsporám - podmínky: kdo může požádat o dotaci?

  • Majitelé a stavebníci rodinných a bytových domů
  • Společenství vlastníků a pověření vlastníci bytových jednotek
  • Bytová družstva
  • Obce a města vlastnící rodinný či bytový dům
  • Nabyvatelé bytových jednotek nebo rodinných domů
  • Developeři – podnikatelské subjekty

Vyřízení dotace: jak podat žádost?

Pokud se chystáte podat žádost, vězte, že příjem žádostí i dokládání všech podkladů bude probíhat elektronicky.

Pro ověření totožnosti budete potřebovat některý z elektronických identifikačních prostředků, například:

  • NIA ID – jedná se o identifikační prostředek založený na uživatelském jménu a heslu s následným ověřením pomocí SMS kódu. Pro zřízení NIA ID nejprve zaregistrujete svůj profil na www.eidentita.cz/ProfileRegistration a poté provedete jeho aktivaci buď pomocí datové schránky nebo na jakékoliv pobočce CzechPOINT. Ihned po aktivaci můžete použít zvolené jméno a heslo pro přihlášení do systému. Zde najdete jednoduchý návod na zřízení NIA ID ve třech krocích.
  • Aplikaci Mobilní klíč eGovernmentu – je k dispozici pro telefony se systémem Android a iOS (Apple). Aktivaci je možné provést buď přihlášením do vaší datové schránky nebo na kterémkoliv pracovišti CzechPOINT.
  • Občanský průkaz s aktivovaným kontaktním čipem – máte-li k dispozici elektronický občanský průkaz a příslušnou čtečku čipových karet.
  • Bankovní identitu u vybraných bank – využití tohoto způsobu ověření je momentálně v řešení. Služba je podporována ze strany Air Bank, ČSOB, České spořitelny, Komerční banky, MONETA Money bank a Raiffeisenbank. Do konce roku by měla být služba dostupná i pro Equa bank, Fio banku, mBank a Unicredit Bank. Pokud bude tento způsob ověření totožnosti umožněn, přihlásíte se do systému pro podání žádosti obdobně jako do internetového bankovnictví.

S jakýmkoliv identifikačním prostředkem se pak můžete kdykoliv přihlásit do Agendového informačního systému SFŽP ČR na webové adrese zadosti.sfzp.cz a podat si žádost o dotaci.

Pokud si s online žádostí nevíte rady, můžete kontaktovat kterékoli krajské pracoviště.

Nová zelená úsporám vstupuje do nové etapy

Nová zelená úsporám je nejdéle trvající dotační program, určený na energetické úspory rodinných a bytových domů. Během prvního programového období, které odstartovalo v roce 2014, z něj byly rozděleny finance v řádu několika miliard korun desítkám tisíc domácností.

V roce 2021 přechází program do další etapy a své zaměření rozšiřuje o další oblasti. Mezi nově podporovaná opatření patří zejména hospodaření s dešťovou vodou u obytných budov, výměna neekologických zdrojů energie pro vytápění, výstavba infrastruktury pro elektromobilitu a energetické úspory při rekonstrukci a výstavbě bytových domů po celé České republice.