Objem hypoték loni klesl o 17 procent, byl nejnižší za pět let

hypotéky, ilustrační foto

hypotéky, ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Hypotéky začínají zdražovat
hypotéky, ilustrační foto
3
Fotogalerie

Objem poskytnutých hypoték klesl loni o 17 procent na 181,6 miliardy Kč a jejich počet se snížil o 22 procent na 77 400. Hypoteční trh se po celý loňský rok vyrovnával s přísnější regulací České národní banky a zaznamenal nejhorší výsledky za pět let, vyplývá ze statistik Fincentrum Hypoindexu.

Průměrná úroková sazba se podle Hypoindexu zvolna snižovala po celý rok z lednových tří procent na 2,34 procenta v prosinci. Přesto průměrná úroková sazba vázaná na objem hypoték vzrostla proti předloňské o 0,13 procentního bodu na 2,68 procenta. Průměrná sazba jednotlivých bank má v průměrné sazbě takovou váhu, jako objem poskytnutý danou bankou v celkovém objemu na trhu.

ČNB zvolnila loni tempo zvyšování základních úrokových sazeb. Zatímco v roce 2018 zvýšila sazby pětkrát, v loňském roce to bylo jednou o čtvrt procentního bodu. I letos nechává centrální banka sazby beze změny. Od 3. května 2019 tak zůstává dvoutýdenní repo sazba dvě procenta.

Tip: Jak si vybrat výhodnou hypotéku? Poradíme 

"Zpomalení tempa zvyšování základních úrokových sazeb umožnilo v loňském roce bankám po dvou letech růstu opět snižovat hypoteční sazby. Loni v létě se sazby dokonce vrátily na úroveň ze začátku roku 2018 a až do konce roku dál klesaly," uvedl specialista Fincentrum & Swiss Life Select Jiří Sýkora.

ČNB zpřísnila od října 2018 pravidla pro poskytování hypoték o požadavky na výši příjmu. Výše dluhu žadatele o hypotéku nemá překročit devítinásobek jeho ročního čistého příjmu. Žadatel by měl současně na splátku dluhu vynakládat maximálně 45 procent svého měsíčního čistého příjmu. V dubnu 2017 ČNB doporučila neposkytovat hypotéky nad 90 procent ukazatele LTV (poměr výše úvěru k hodnotě zástavy) a omezit i hypotéky nad 80 procent. Takových mohou banky poskytnout jen 15 procent.

Hypoteční trh se podle Sýkory s regulací vyrovnával celý rok 2019. Stále rostoucí ceny nemovitostí sice zabránily tomu, aby objemy klesaly tak rychle jako počty, přesto se objem poskytnutých hypoték v loňském roce propadl o 36,8 miliardy korun, dodal.

Průměrný hypoteční úvěr se od listopadu 2016 drží nad dvěma miliony korun. V listopadu 2019 poprvé překonal 2,5 milionu korun a v prosinci se vyšplhala až na 2 543 963 korun.

Přestože byl rozjezd hypotečního trhu na začátku loňského roku pomalejší kvůli předzásobení z předchozího roku, od září se objem poskytnutých hypoték vrátil nad 15 miliard korun, tedy na dříve běžné úrovně. Banky se tak podle Sýkory zřejmě budou muset smířit s tím, že hypoteční žně již skončily a trh se vrací do normálu.

"Pokles průměrné úrokové sazby podle Hypoindexu se v posledním čtvrtletí loňského roku prakticky zastavil. Centrální banka zatím sice volí stabilitu základních úrokových sazeb, banky ale již nemají příliš prostor pro další snižování sazeb. Banky navíc již pozvolna začínají do hypotečních sazeb promítat vyšší cenu zdrojů a hypoteční úvěry zdražují. V letošním roce se tak dá očekávat, že i průměrná úroková sazba hypoték zamíří pozvolna vzhůru," odhadl Sýkora.