Prodej nemovitosti: Bojíme se prodeje pod cenou a vysoké provize

.

. Zdroj: Shutterstock

Podle realitních odborníků v současné době roste počet lidí, kteří prodávají nebo mají v plánu prodat svou nemovitost. Více než polovina Čechů si myslí, že krize dolehne i na realitní trh a dojde tak k poklesu cen nemovitostí.  45 procent Čechů se tak bojí, že by nemovitost prodali pod cenou. 43 procent má obavu z velké provize realitní kanceláři. Vyplývá to z nového průzkumu realitní kanceláře Maxima Reality, který realizovala s agenturou IPSOS.

Proč se snažíme rychle prodat nemovitost

Podle Maximy mezi nejčastější důvody urgentního prodeje nemovitosti, vedle rozvodového a dědického vyrovnání, patří také zhoršená finanční situace některých Čechů.

„Téměř polovina lidí (45 procent) se bojí, že svůj byt či dům prodají pod tržní cenou. Pokud jsou tedy rozhodnutí nemovitost prodat, měli by to udělat dříve, než klesne její hodnota. Dopad krize na realitní trh očekáváme nejpozději začátkem roku. Zjistit tržní cenu své nemovitosti mohou například prostřednictvím online odhadu, který dnes nabízí některé realitní společnosti zdarma,“ říká ředitel Maximy, Vladimír Zuzák.

Bojíme se drahé provize

Druhou naší největší obavou je drahá provize realitní kanceláři či jiném zprostředkovateli prodeje. Rádo by se jí vyhnulo 42 procent Čechů. „Podařit se to může prodávajícím v případě, když si s realitní společností dohodnou hned na začátku spolupráce kupní cenu, kterou po úspěšném prodeji dostanou v plné výši,“ radí Vladimír Zuzák.

Prodej nemovitosti naopak odkládáme mimo jiné kvůli složitým byrokratickým náležitostem spojeným s prodejem. Často se v nich totiž nevyznáme. Čtvrtina respondentů má strach, že by na svou neznalost doplatila.