Rekonstrukce bydlení: bereme si úvěr, ale přiložíme ruku k dílu

Rodinný dům

Rodinný dům Zdroj: profimedia.cz

rodinný dům (ilustrační foto)
Rodinný dům
3
Fotogalerie

Na renovaci bytu si 49 procent Čechů bere úvěr. Jsme ale zodpovědní. Využíváme kombinaci půjčených a naspořených peněz. Vlastní zdroje ale u tří čtvrtin z nás převládají. Pouze jedno procento si půjčí celou částku potřebnou na rekonstrukci. Vyplynulo to z průzkumu Buřinky, Stavební spořitelny České spořitelny.

„Lidé ve věku 27 až 44 let o něco častěji sáhnou po úvěrech, které pokrývají celou nebo větší část plánované investice do renovace bydlení. S vyšším věkem pak stoupá podíl těch, kteří využívají jen naspořené prostředky nebo si půjčí menší část financí,“ uvádí průzkum Buřinky.

Opravujeme i svépomocí

Jsme národem kutilů. Pouze 22 procent dotázaných dává přednost řemeslníkům. 16 procent si troufne na veškeré práce samo a 62 procent zvládá opravy svépomocí, profesionálům je předá jen na opravdu odborné práce.

K úvěrům ze stavebka už nemusíte dokládat faktury

K těmto renovacím bydlení jsou často využívány úvěry ze stavebního spoření. Mnohdy nás ale odradí nutnost dokládání faktur, za co jsme peníze utratili. Některé stavební spořitelny již toto nevyžadují. Je to o něco jednodušší. „Nově nám stačí fotografie před a po skončení rekonstrukce či výstavby a soupis prací. U zajištěných úvěrů je možné dokládat účelovost i aktualizací znaleckého posudku,“ říká Jana Hrušková ředitelka produktů a marketingu Stavební spořitelny České spořitelny.