Šetřit za energie můžete i výměnou jističe

Šetřit za energie můžete i výměnou jističe

Šetřit za energie můžete i výměnou jističe Zdroj: BOHEMIA ENERGY

Šetřit za energie můžete i výměnou jističe
Šetřit za energie můžete i výměnou jističe
Šetřit za energie můžete i výměnou jističe
Šetřit za energie můžete i výměnou jističe
5
Fotogalerie

Už jenom s úsměvem vzpomínáte na doby, kdy jste doma nebo na chalupě nahazovali cirkulárku, hoblovačku nebo starou sekačku? Měníte v kuchyni nebo v koupelně stávající spotřebiče na úspornější třídy? Přecházíte při topení z elektřiny na plyn? Možná právě vy máte stále ještě velké třífázové jističe, které vás ročně zbytečně stojí i tisíce korun navíc.

Velikost jističe určuje, jaký maximální příkon může vaše domácnost z rozvodné sítě použít, tedy kolik elektrických spotřebičů můžete zapnout současně. „Pokud dochází ve spotřebě vaší domácnosti k výměnám spotřebičů a ke znatelnému snížení odběrů elektřiny, může se vám vyplatit i instalace slabšího jističe,“ doporučuje Libor Holub, obchodní ředitel Bohemia Energy.

Výměna jističů přichází v úvahu jak v rodinném domku nebo na chalupě, tak třeba v panelákovém bytě. A to z nejrůznějších důvodů. Na venkově může jít kromě změny vytápění a ohřevu vody či výměny cirkulárky za motorovou pilu třeba i o odstranění velkých mrazáků, které byly v domácnosti používány kvůli zabijačkám.

Ve městě může být předpokladem pro změnu velikosti jističe snížení počtu členů v domácnosti nebo nákup výrazně úspornější lednice, mrazničky, pračky a dalších spotřebičů. „Impulsem, aby se odběratelé začali zajímat o to, jestli ‚nejistí' zbytečně, bývá často rekonstrukce kuchyně nebo koupelny,“ říká Libor Holub. Ukažme si to na několika příkladech…

Šetřit za energie můžete i výměnou jističeŠetřit za energie můžete i výměnou jističe | BOHEMIA ENERGY

Nový bojler

Petr a Kristýna se po třech letech společného bydlení v podnájmu rozhodli, že si pořídí vlastní byt. Svůj nový domov vytápějí menšími akumulačními kamny a vodu ohřívají pomocí nového bojleru. Díky novému bojleru mohli snížit hodnotu původního jističe z 3x25A na 3x16A. To jim ročně uspoří 1 190 Kč.

Šetřit za energie můžete i výměnou jističeŠetřit za energie můžete i výměnou jističe | BOHEMIA ENERGY

Velká rekonstrukce

Rodina Pavlíkových se rozhodla, že už dále nebude žít v centru města, a koupila si chalupu na Šumavě. Tu vytápí elektřinou. Pan Pavlík je mužem činu a stále přemýšlí, kde by se dalo ušetřit. Soused mu poradil, že po rekonstrukci koupelny a obývacího pokoje, kterou Pavlíkovi na jaře udělali, může ušetřit výměnou jističe. Díky novému bojleru a novému přímotopu mohl pan Pavlík snížit hodnotu jističe z 3x40A na 3x25A. Díky této výměně ušetří 3 078 Kč za rok.

Změna vytápění

Pan Bláha žije v rodinném domku. Zde dlouhá léta topil akumulačními kamny, na která nedal nikdy dopustit. Přesto si ale přál topit plynem. Před třemi roky se mu jeho dlouholetý sen splnil. Pan Bláha se připojil na obecní plynovod a od té doby si čte své milované knížky u radiátoru, který mu pěkně prohřívá bolavá záda. Akumulačních kamen se sice dávno zbavil a také sazbu změnil na D02d, ale zapomněl na výměnu jističe. Tu provedl až letos a díky snížení původní hodnoty jističe z 3x25A na 1x25A ročně ušetří 886 Kč.

Pomoci svému rodinnému rozpočtu můžete nejenom výměnou jističe, ale třeba i změnou dodavatele energií. Porovnejte si jednotlivé nabídky a možná budete příjemně překvapeni.