Výkup nemovitosti by měl být jen krajním řešením

Dům (ilustrační foto)

Dům (ilustrační foto) Zdroj: Svoboda & Williams s.r.o./www.svoboda-williams.com

Trend minidomků, který inspiruje stále více Čechů
Dům (ilustrační foto)
3
Fotogalerie

Můžete se dostat do situace, kdy se bude jako nejlepším řešením jevit okamžitý výkup nemovitosti. Ovšem to by mělo být opravdu to nejkrajnější řešení.

Při výkupu nemovitosti musíte počítat s tím, že přijdete o velkou část z tržní ceny vašeho bytu nebo domu. Snaha urychlit prodej je nejčastějším důvodem prodeje nemovitosti pod cenou, uvedlo v průzkumu Maxima Reality 44 procent Čechů. 

Co je to výkup nemovitosti

Nemovitost vykoupí firma, která ale na sebe s tímto krokem bere riziko. Neví totiž, kdy a za kolik konkrétní nemovitost prodá. Proto vám firma za vaši nemovitost nedá celou reálnou tržní cenu. V nejlepším případě vám nabídnou 90 procent. Mnohdy ale třeba jen polovinu. Můžete tak přijít o statisíce, někdy i miliony. Jedinou výhodou výkupu nemovitosti je to, že máte druhý den peníze na účtu.

Tip: Jak na hypotéku? Poradíme

Prodej bytu či domu pod cenou zažil podle průzkumu Maxima Reality každý desátý Čech. U zhruba pětiny dotázaných (21 procent) k takové situaci došlo v rámci rodiny.

„Ve vašem zájmu jistě bude, abyste dostali co nejvíc peněz. Proto se vyplatí vybírat z více nabídek. Ale dejte si pozor na jeden častý trik. Některé firmy podhodnocují odhad tržní ceny, aby to vypadalo, že vám dávají vyšší procento. Dejme si příklad. Řekněme, že reálná tržní cena vašeho bytu je 5 milionů korun. Firma vám chce dát jen 3,5 milionu korun, to dělá 70 procent. Ale když se poníží odhad třeba na 4 miliony, hned se dostaneme se stejnou částkou na 85 procent. A to přece vypadá mnohem atraktivněji,“ radí Vladimír Zuzák z Maxima Reality.

Z těchto důvodů je víc než vhodné sehnat si nezávislý odhad tržní ceny. Objednat si jej můžete zdarma a online. Pak budete mít reálnou představu, jak si vaše nemovitost stojí. Podle průzkumu je špatné nacenění nemovitosti důvodem prodeje pod cenou v jedné desetině případů.