I padlá firma může žít dál. Ti, kteří ví jak na to, míří do Prahy

Konference E15

Konference E15 Zdroj: Anna Vacková

Česko si užívá hospodářského růstu a ve většině firem panuje optimismus. Experti na insolvence a restrukturalizace ale z praxe vědí, že dříve nebo později přijde útlum. Na odborné konferenci Restrukturalizační fórum 2018 proto budou se zástupci firem mluvit o tom, jak se dá na příchod další krize připravit a co udělat pro to, aby podnik propad na trzích ustál a mohl dál růst.

Ani vážné problémy firmy, na které už její majitel nestačí, nemusí znamenat konec výroby. Dobrá spolupráce mezi odborníky na restrukturalizace a insolvence, od advokátů, přes poradce a bankéře, až po samotné věřitele, může přinést podniku v insolvenci další šanci. Svoje praktické zkušenosti o tom, jak takovou šanci nepropásnout, nebo jak platební neschopnosti dokonce úplně předejít, přijedou do Prahy 6. listopadu sdílet špičky v oboru.

„Řada firem má nyní tolik zakázek, že kvůli nedostatku pracovníků už žádné další objednávky nepřijímá. Právě přehřátý trh práce by ale mohl nastartovat obrat v hospodářském cyklu, na který je dobré se připravit,“ říká Petr Smutný, partner v oddělení restrukturalizací v rámci regionu střední a východní Evropy poradenské společnosti PwC ČR a zároveň předseda Turnaround Management Association ČR, která Restrukturalizační fórum 2018 pořádá.

Do potíží se přitom firma nemusí dostat jen kvůli nepříznivým vlivům z vnějšího světa. Často ji může položit na lopatky i příliš ambiciózní vlastník v managementu, nebo nezvládnutá výměna generací ve vedení. Jak takové situace řešit, poradí zakladatel českého podniku na výrobu plastových oken Sulko Libor Suchánek.

Mnoho cenných informací účastníci fóra získají i díky případové studii, která bude letos věnována prodeji nejdůležitějších výrobních částí strojírenské společnosti Vítkovice Power Engineering, která se v létě loňského roku dostala do konkurzu a prodej musel být proveden velmi rychle.

Debata o podnikání a životaschopnosti firem by nebyla kompletní bez prognózy vývoje hlavních ekonomických veličin, jako je HDP. Svůj pohled na to, jak by se mohlo české hospodářství v nejbližších měsících a letech vyvíjet, představí hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek.

Pro účast na Restrukturalizačním fóru 2018 je nezbytná registrace, kterou je možné provést do čtvrtka 1. listopadu nebo do naplnění kapacity. Stejně jako v předchozích ročnících je mezi odborníky i zástupci firem o konferenci velký zájem, a tak volná místa rychle ubývají.