5 tipů, jak na správný odhad ceny nemovitosti

Zdroj: RE/MAX Delux

Odhad ceny nemovitosti je alfou a omegou každého prodeje nebo nákupu. Bez správného odhadu můžete na prodeji šeredně prodělat nebo můžete přeplatit vaši vytouženou nemovitost. Proto vám přinášíme pět tipů, jak v něm neudělat chybu.

1. Tip: Použijte srovnávací metodu

K odhadu ceny nemovitosti slouží tzv. srovnávací metoda. Při ní srovnáváte ceny již proběhlých prodejů nemovitostí ve stejné lokalitě, ve které prodáváte nebo kupujete.

K tomu však musíte mít přístup do katastru nemovitostí, do cenových map nebo do databází realitek. Rozhodně se vyhněte určování odhadu ceny nemovitosti z inzerátů na realitních serverech. Podle inzerátu totiž nepoznáte, jestli byla cena stanovena správně.

2. Tip: Odhad ceny nemovitosti není jen výměře

Ačkoliv jsou k dohledání tabulky ceny m2 nemovitostí a vy se snadno dozvíte, že v březnu 2022 stál m2 v Praze 126 078 Kč a v Brně 107 009 Kč, cena nemovitosti není jen o její výměře.

Jak už jsme komplexněji rozebírali ve článku Jak na správný odhad nemovitosti, záleží zde na mnohem více faktorech. Důležitá je lokalita, dostupnost, občanská vybavenost v okolí, dispozice, celkový stavu nemovitosti, stavební materiál apod.

3. Tip: Nebojte se odhadu ceny nemovitosti zdarma

Základní odhad ceny nemovitosti můžete získat zdarma pomoci odhadní kalkulačky nebo využít odhadu ceny nemovitosti zdarma od realitních kanceláří. Bez obav, ničím se tak nezavážete.

Odhad ceny zdarma

4. Tip: Je více druhů odhadů ceny nemovitostí

Odhad ceny nemovitosti nepotřebujete jen při prodeji, ale také pro soudní spory, sjednávání hypotéky nebo při exekuci. Vždy je pak dobré vědět, jakého z odhadců pro tuto situaci zvolit.

Soudní znalec vám jako jediný dokáže vystavit znalecký posudek, ale kvůli jeho vysoké ceně ho doporučujeme využívat pouze při soudních sporech, v majetkovém vypořádání nebo při exekuci.

Bankovní znalec přichází na řadu v situaci, kdy sjednáváte hypotéku. Za jeho služby navíc neplatíte vy, ale banka.

Soukromého odhadce byste pak měli oslovit, když prodáváte nebo potřebujete zkontrolovat cenu nemovitosti. Jeho služby jsou často zdarma.

5. Tip: Nezapomínejte udělat vše pro zvýšení ceny nemovitosti

Při prodeji rozhodně nezapomínejte na to, že v odhadu ceny nemovitosti není nikdy zahrnut její potenciál. Cenu nemovitosti lze totiž dále navyšovat profesionálními prezentací (home staging, profesionální inzerát i fotky) i úpravami nemovitosti, jako je vymalování a oprava vad. Právě díky tomu dokážete zvýšit cenu vaší nemovitosti často i o několik desítek procent. My v RE/MAX Delux například díky mnohaletým zkušenostem dokážeme navýšit cenu vaší nemovitosti až o 17 %.  

Máte nějaké otázky nebo přímo zájem o online odhad ceny nemovitosti zdarma? Ozvěte se nám.