Češi v pololetí koupili kryptoměny za 1,8 miliardy, víc než loni

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: profimedia

Češi letos v prvním pololetí nakoupili bitcoiny a další kryptoměny za 1,8 miliardy korun. Je to zhruba o 20 procent více než ve stejném období minulého roku. Za zvýšeným zájmem stojí především poměrně stabilní vývoj bitcoinu, který tvoří přes 90 procent obchodů. Vyplývá to z údajů největšího tuzemského obchodníka Bitstock.

Bitcoin má přitom mezi ostatními virtuálními měnami, jako je ethereum, litecoin a podobně, stále neotřesitelnou vedoucí pozici. Jeho kurz se od začátku roku zvýšil o třetinu na 9100 USD, což odpovídá asi 217 000 korunám.

"Bitcoin měl za sebou působivý růst na začátku roku, který zbrzdila koronavirová krize. Investoři si nicméně záhy uvědomili, že jde na rozdíl od akcií o alternativní aktivum se slušným potenciálem růstu. Ten by měl navíc v druhé polovině roku pokračovat překročením psychologické hranice 10 000 USD/BTC," uvedl ředitel Bitstocku Martin Stránský.

Zatím nejníže se letos Bitcoin obchodoval 13. března, kdy spadl až ke 4000 dolarům. Naopak dosavadní letošní maximum bylo 10 450 USD.

Právě bitcoin odstartoval masový zájem o svět virtuálním měn. Vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední kryptoměna světa. Jeho hodnota nicméně v uplynulých letech prochází značnými výkyvy.