Je krize již za námi nebo nás to nejhorší teprve čeká?

Čeká nás další krize? (ilustrační foto)

Čeká nás další krize? (ilustrační foto) Zdroj: Shutterstock

Vývoj ceny ropy WTI
Americký akciový index S&P 500
Index PMI v průmyslu v eurozóně
Ilustrační foto
Ilustrační foto
9
Fotogalerie

Během května jsme byli svědky návratu optimismu, když v České republice i v celé Evropě začal počet nově nakažených koronavirem rychle klesat. Vlády si tak mohly dovolit zrušit zákazy a nechat ekonomiku nadechnout se výrazně dříve oproti předchozím plánům.

Reálná ekonomika

Co se týče ekonomické aktivity měřené maloobchodními tržbami, průmyslovou výrobou a v konečném celku přes HDP, měli bychom být z nejhoršího venku. Od dubnového dna, kdy aerolinky, automobilky, hotely i restaurace byly prakticky bez tržeb, se postupně dostáváme výše, což je znát z indexů PMI a také z návratu k normálu v Číně, která je jako epicentrum pandemie o 2 měsíce napřed. Vláda podporuje znovunastartování ekonomiky a domácnosti se nebojí utrácet, návrat na předkrizová maxima ale bude minimálně 1-2 roky trvat.

Vývoj indexu PMI v průmyslu v eurozóně:

Index PMI v průmyslu v eurozóněIndex PMI v průmyslu v eurozóně|Ondřej Hartman

Propouštění a nárůst nesplácených úvěrů proto teprve přijde, a to všude ve světě. Jakmile podniky v létě zjistí, že se poptávka nevrátila na úroveň ze začátku roku, budou redukovat stavy. Nezaměstnanost v eurozóně je nyní oproti USA relativně nízko jen kvůli delším výpovědním lhůtám a vládní podpoře typu kurzarbeitu.

Akcie

Z pohledu na graf amerického indexu S&P 500 by se také zdálo, že akcie už mají to nejhorší za sebou. Po březnové extrémní stimulaci ze strany centrální banky i vlády se nové biliony dolarů dostaly i na akciový trh. Jestli ale bude tato hodnota podložená i zisky, je otázkou. V roce 2020 zajisté nikoliv. Od počátku roku index S&P 500 klesl jen o 5 procent, zatímco propad zisků společností z indexu bude diametrálně hlubší.

Vývoj amerického akciového indexu S&P 500 (denní graf – D1):

Americký akciový index S&P 500Americký akciový index S&P 500|Ondřej Hartman

Indikátorem předražených akcií jsou i prodeje Warrena Buffeta, jehož Berkshire Hathaway na těchto úrovních trhu prodává akcie a hromadí hotovost i přes pokles úrokových sazeb a výnosů vládních dluhopisů k nule. Nedá se proto říct, že by americké akcie jistě měly to nejhorší za sebou.

Ropa

Ceny ropy už se dostávají nejvýše od 6. března, kdy Rusko a Saúdská Arábie svou nedohodou poslaly trh ke dnu. Od té doby se ale pro stabilizaci nabídky a poptávky udělalo hodně a prvek ve formě dobrovolných škrtů OPEC+ i nedobrovolných ze strany USA a Kanady se již projevuje. Zásobníky se plní oproti předchozím předpokladům pomaleji.

K dalším negativním cenám, kterých jsme byli chvilkově svědky v polovině dubna, by proto nemělo dojít. Američtí těžaři i rozpočty některých členů OPEC sice při těchto cenách zůstávají v červených číslech a situace je pro ně dlouhodobě neudržitelná, samotné ceny ropy i benzínu u čerpacích stanic už ale svého dna s vysokou pravděpodobností dosáhly.

Vývoj ceny ropy WTI (denní graf – D1):

Vývoj ceny ropy WTIVývoj ceny ropy WTI|Ondřej Hartman

Autoři jsou analytici portálu FXstreet.cz

Zdroje: Eurostat, MT4, tradingeconomics.com