Jak dlouho bude pokračovat zlatá a stříbrná horečka?

Zlato

Zlato Zdroj: FINEX MEDIA s.r.o.

Vývoj ceny stříbra v USD za unci
Vývoj ceny zlata v USD za unci
Vývoj 10letého reálného výnosu amerických dluhopisů
Vývoj zlatých rezerv Turecka (zlato v tunách):
Stříbro
8
Fotogalerie

Strach z vyšší inflace a minimální výnosy bezpečných aktiv ženou investory směrem ke zlatu. Měnová i fiskální politika reagovala letos na ekonomický propad mnohem rychleji a razantněji než v přechozí krizi, vládní dluhy v poměru k HDP jsou mnohem vyšší než před 15 lety a jsou stále rostoucí.

Dává proto smysl, že návrat zvýšené inflace může přijít a investoři si tento scénář překládají jako jasný býčí signál pro zlato.

Další faktory hrající ve prospěch zlata a vyšší inflace jsou následující:

1. Větší tolerance inflace ze strany centrálních bank – nejprve jsme ignoraci meziročního růstu cen o 3,4 procenta (včetně 3,7 procenta jádrové složky) slyšeli od České národní banky, nyní s podobným přístupem přišel i sám šéf americké centrální banky (Fed) Jerome Powell, který chce období nižší inflace kompenzovat obdobím vyššího růstu cen. Můžeme proto čekat, že 3-4 procentní růst cen bude dočasně tolerován.

2. Deglobalizace – ať už z důvodů vyššího důrazu na ekologii, obchodních sankcí vůči světové továrně Číně nebo i pouhé snahy o výrobní nezávislost vedou k lokalizaci produkce, což ale pravděpodobně povede k růstu cen.

3. Nákupy zlata centrálními bankami – růst objemu amerických dolarů i nulové výnosy devizových rezerv nutí centrální banky k diverzfikaci a zlato je jednou z malá možností, kam prostředky investovat.

Vývoj zlatých rezerv Turecka (zlato v tunách):

Vývoj zlatých rezerv Turecka (zlato v tunách):Vývoj zlatých rezerv Turecka (zlato v tunách):|Ondřej Hartman

Je ale otázkou, jestli cena zlata bude dále růst. Žlutý kov už má za sebou 65 procentní rally za poslední dva roky, což jde ruku v ruce se snižujícím se reálným výnosem amerických vládních dluhopisů. Ty nyní „vynášejí“ po zohlednění inflace mínus 1 procento ročně. Záleží tedy, jestli se tento impuls již nevyčerpal. Nelze také vyloučit rychlejší než očekávané utažení měnové politiky ve Spojených státech v okamžiku zrychlujícího růstu cen, což by zlatu uškodilo.

Vývoj 10letého reálného výnosu amerických dluhopisů (v % p.a.):

Vývoj 10letého reálného výnosu amerických dluhopisůVývoj 10letého reálného výnosu amerických dluhopisů|Ondřej Hartman

Vývoj ceny zlata v USD za unci (týdenní graf – W1)

Vývoj ceny zlata v USD za unciVývoj ceny zlata v USD za unci|Ondřej Hartman

Klesající trend hodnoty amerického dolaru zlatu pomáhá a dle naší analýzy by měl pomáhat i nadále. Volatilita je vysoká. Ještě vyšší pohyby v ceně ale můžeme vidět při obchodování stříbra. Vzhledem k tomu, že stříbro je napůl vzácný a napůl průmyslový kov, jeho cena je tažena také rychlým oživením globální ekonomiky.

Na podhodnocené stříbro, které se obchodovalo za méně než 1/100 zlata, jsem poukazoval v březnu. Od té doby stříbro posílilo o více než 120 procent, výrazně více než ostatní vzácné kovy. Z toho důvodu stříbro vypadá z technického pohledu překoupené a není již zdaleka tak atraktivní jako na jaře.

Vývoj ceny stříbra v USD za unci (týdenní graf – W1):

Vývoj ceny stříbra v USD za unciVývoj ceny stříbra v USD za unci|Ondřej Hartman

Autoři jsou z analytického týmu FXstreet.cz

Zdroje: ČNB, FRED, tradingeconomics.com, MT4, Bloomberg