Kam investovat v roce 2021?

Zdroj: Unsplash

Máte volné peníze k investování a nevíte kam s nimi? Nebo máte spíše obavy, který nástroj nebo sektor je ten vhodný na to, aby se vám investice bezpečně zhodnotila? Možností na dnešním českém trhu je mnoho, můžete si koupit byt na pronájem, lze poslat úspory do fondů nemovitostí, nebo je dobré zamířit na tradiční dluhopisy a akcie? Rok 2021 je rokem krize a skýtá v době sílící ekonomické nejistoty ku podivu celou řadu investičních příležitostí. V tomhle článku se podíváme na to, do čeho se letos vyplatí vložit své finance, a to konkrétně na dluhopisy.

Jak jsou na tom dluhopisy?

Investice do dluhopisů je jedním z nejstarších způsobů obchodování, které se rozvinuli spolu s finančním trhem. V principu jde o to, že společnost, která si nemůže nebo nechce vzít půjčku v bance, tak vypíše (emituje) dluhopisy a investoři je nakupují. Firma tak získá potřebný kapitál a držitelům postupně splácí závazek.

Státní obligace jsou nejvíce bezpečné, dokonce obvykle “bez rizika”. Výjimku tvoří určité státy jako např. Venezuela, africké státy, atp. kde je vyšší pravděpodobnost, že nastane bankrot celé země. Obvykle tyto dluhopisy nabízí banka. Jejich výnos je kolem 0,5 % - 1,5 % což ani nepokryje současnou úroveň inflace.

Frekventovanější variantu tvoří firemní (korporátní) dluhopisy. Takové bondy vydávají instituce jako banka či investiční instituce. Jsou zase úrokově zajímavější (např. 2% – 10% ročně), na druhou stranu s vyšším výnosem je spjato větší riziko. Jaké? Firma emitující dluhopis může skončit v krachu či v insolvenci a věřitel (investor) tak o svůj vklad přijde.

Co do likvidity (převoditelnosti na peníze) se jedná o instrument s likviditou nízkou, protože peníze z této investice zpět dostanete buď v době splatnosti, nebo je možné dluhopis prodat na burze (ne každá burza obchoduje daný dluhopis a některé se neobchodují vůbec, nebo je prostě nízká poptávka po daném spekulativním či rizikovém dluhopisu).

Český trh aktuálně nabízí obrovskou nabídku dluhopisů a to různých typů, z různých sektorů, s rozdílnou splatností (1 rok až desítky let), frekvencí výplat (měsíčně, kvartálně, pololetně, ročně) a s různou výší úrokové sazby. Kombinace těchto a dalších parametrů teda udává, konkrétní vyhlídky na míru rizikovosti. Proto je důkladné studium těchto parametrů a taky prověrka firmy jedním ze základních předpokladů toho, jak investovat peníze do dluhopisů bezpečně a to nejen v roce 2021, protože tato obezřetnost je platná v každé době.