Nejistota kolem pandemie žene vzhůru cenu zlata. Ta překonala hranici 1600 eur

Zlato

Zlato Zdroj: Reuters

Zlato
Zlato
3
Fotogalerie

Cena zlata v eurech poprvé překonala hranici 1600 eur (44 100 korun) za troyskou unci (oz; 31,1 gramu). Poptávku po zlatě vyvolává hlavně vysoká míra nejistoty spojená s pandemií nemoci covid-19, uvedla agentura DPA.

Během dne cena v eurech vystoupila až na rekordních 1607 eur. V dolarech se zlato obchoduje kolem 1730 dolarů (44 300 korun) za unci. Svému dolarovému rekordu nad 1900 dolarů z roku 2011 je kov zatím vzdálen.

Někteří investoři zlato považují za bezpečnou ochranu investic před dopady krize. Vlády po celém světě také zvyšují státní dluh, aby získaly peníze na opatření, která mají ochránit jejich ekonomiky před dopady pandemie. Část analytiků proto ve střednědobém a dlouhodobějším horizontu očekává růst inflace a právě zlato je oblíbeno i jako prostředek zajištění proti inflaci.

Příští týden se chystají schůzky představitelů několika centrálních bank, na kterých by se mohlo rozhodnout o uvolnění dalších peněz. Investoři proto hledají aktiva, která jsou za současné situace relativně bezpečná, řekl agentuře Reuters analytik finančního ústavu Bank of China International Siao Fu. Zlato se stává atraktivní, protože peníze se mohou tisknout, ale zlato ne, u toho jsou dodávky omezené, dodal.