Těžaři bitcoinu se dohodli na upgradu nejznámější světové kryptoměny

Jedno z rizik představují pro bitcoin restrikce ze strany států.

Jedno z rizik představují pro bitcoin restrikce ze strany států. Zdroj: profimedia

Jak zbohatnout v roce 2021?
Váha bitcoinu ve světě kryptoměn v posledních týdnech významně utrpěla.
3
Fotogalerie

Těžaři bitcoinu z celého světa se dohodli na prvním upgradu nejznámější světové kryptoměny po čtyřech letech. Změny, které začnou platit v listopadu, mu mají umožnit lépe konkurovat kryptoměnové dvojce ethereu. Informuje o tom zpravodajský server CNBC.

Změnám se říká Taproot a uživatelům by měly zajistit větší anonymitu a efektivitu transakcí. Otevřou také potenciál takzvaných chytrých kontraktů, které eliminují prostředníky i z těch nejsložitějších transakcí a zatím v nich vynikalo převážně konkurenční ethereum.

Ačkoli bitcoinová komunita s upgradem souhlasila, k samotnému zavedení dojde pravděpodobně až v listopadu. Do té doby má hojné testování předem snížit pravděpodobnost, že se během upgradu něco pokazí.

O předchozím upgradu bitcoinu z roku 2017 se mluví jako o "poslední občanské válce“ kvůli sporům v komunitě. Taproot se ale těší téměř univerzální podpoře, píše CNBC.

Bitcoin, jehož zkratka je BTC, je virtuální internetová měna. Jejím hlavním znakem je, že nemá žádný centrální orgán, který by řídil například množství peněz v oběhu. Bitcoin je navržen tak, aby nikdo, ani autor nebo jiní jednotlivci, skupiny či vlády, nemohl měnu ovlivňovat, ničit, padělat, zabavovat účty, kontrolovat peněžní toky nebo způsobovat inflaci. Bitcoiny vznikají tak, že počítač řeší komplikované matematické algoritmy a za vyřešení obdrží jeho majitel odměnu v podobě určitého množství bitcoinů. Procesu se říká těžba a lidem, kteří získávají bitcoiny, těžaři nebo mineři.

Tento týden se bitcoin stal ve středoamerickém Salvadoru jako v první zemi na světě univerzálním platidlem. Mnoho lidí na bitcoiny ale nahlíží spíš než jako na prostředek k placení jako na investiční aktivum. Jeho cena se ale pohybuje prudce nahoru a dolů a odborníci před investicemi do bitcoinu a jiných kryptoměn varují.