Vývoj na finančních trzích – únor 2019

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Akcie
Komodity
Dluhopisy
Měny
Výnos do splatnosti desetiletých českých státních dluhopisů
9
Fotogalerie

Ceny akcií v USA i Evropě v průměru stouply o necelá 4 procenta. Cena kávy na burze klesla na patnáctileté minimum. Výnos do splatnosti desetiletých českých státních dluhopisů stoupl z 1,70 procenta na 1,91 procenta ročně. 

Akcie

Únor byl pro akciové trhy ve světě vesměs příznivý měsíc. Ceny akcií v USA i Evropě v průměru stouply o necelá 4 procenta. Hodnota indexu MSCI World složeného ze zhruba 1600 největších veřejně obchodovaných akcií na rozvinutých trzích stoupla v únoru o 3,6 procenta (v eurech), a postupně tak umazává ztráty z posledního čtvrtletí loňského roku.

Vývoj indexu MSCIVývoj indexu MSCI | Jan Traxler

Na akciové trhy měl pozitivní dopad zejména pokrok v jednáních mezi USA a Čínou. Poptávku po akciích přiživuje naděje, že se nakonec představitelé obou zemí rozumně dohodnou, než aby vzájemně poškozovaly své ekonomiky. Pozitivně investoři vnímají i naději, že brexit bude odložen a třeba časem i úplně zrušen.

Změna hodnoty vybraných akciových indexů MSCI

AkcieAkcie | Jan Traxler

Zdroj: MSCI, data v EUR, data platná k 28. 2. 2019

Komodity

Cena ropy v únoru druhý měsíc v řadě rostla. Barel americké ropy WTI už stojí 57 dolarů. Severomořská ropa Brent je ještě o 9 dolarů na barel dražší. Ceny pohonných hmot na čerpacích stanicích tedy v uplynulých týdnech stoupaly. Cena zlata se v průběhu února krátce dostala k hranici 1350 dolarů za unci, ale v závěru měsíce už začala zase klesat zpět na 1300 dolarů. Tato hranice tak zůstává pro zlato "zakletá", od roku 2013 se ji zlato marně snaží pokořit.

Vývoj ceny kávyVývoj ceny kávy | Jan Traxler 

Nejvíce v únoru podražily železná ruda a paladium, spolu s nimi pak mírně stoupla cena prakticky u všech průmyslových kovů (měď, nikl, zinek, cín, olovo). Naopak poklesly ceny u většiny zemědělských komodit. Cena kávy na burze klesla na patnáctileté minimum. Zlevnila také pšenice, kukuřice, řepka, oves a ze všech nejvíce spadla cena palmového oleje.

Změna ceny vybraných komodit

KomodityKomodity | Jan Traxler

Zdroj: Finanzen.net, data v USD, data platná k 28. 2. 2019

Dluhopisy a úrokové sazby

Úroky na českém dluhopisovém trhu v únoru opět začaly růst. Výnos do splatnosti desetiletých českých státních dluhopisů stoupl z 1,70 procenta na 1,91 procenta p.a. Na vině jsou zejména data o inflaci. Index spotřebitelských cen v lednu stoupl v meziročním srovnání o 2,5 procenta. To opět rozvířilo debaty, že by Česká národní banka mohla v tomto roce ještě jednou či dvakrát zvednout úrokové sazby. Aktuálně je základní dvoutýdenní repo sazba 1,75 procenta.

Výnos do splatnosti desetiletých českých státních dluhopisůVýnos do splatnosti desetiletých českých státních dluhopisů | Jan Traxler

Ve světě se jinak úrokové výnosy dluhopisů během února nijak zásadně nezměnily. Výnos do splatnosti desetiletých amerických státních dluhopisů zůstává kolem 2,7 procenta p.a. U německých desetiletých bondů stoupl výnos do splatnosti z 0,1 procenta na 0,2 procenta p.a. A švýcarské státní dluhopisy nadále nesou záporný výnos kolem -0,25 procenta p.a.

Výnos do splatnosti desetiletých státních dluhopisů

DluhopisyDluhopisy | Jan Traxler

Zdroj: Trading Economics, data v lokálních měnách, data platná k 28. 2. 2019

Měny

Na měnových trzích se v únoru nic zásadního nestalo. Česká koruna mírně posílila k euru na 25,60 za jedno euro. Vůči dolaru zůstal kurz koruny stejný jako na konci ledna 22,43 za jeden dolar. S vidinou oddálení brexitu opět mírně posílila britská libra zhruba o 1,5 procenta na 29,83 korun za jednu libru.

Vývoj kurzu TRYVývoj kurzu TRY | Jan Traxler

Nejvíce v únoru posílil jamajský dolar, ukrajinská hřivna a kolumbijské peso. Největší pokles kurzu měny naopak zaznamenal jihoafrický rand, argentinské peso a turecká nová lira. Turecká měna vůči koruně za poslední rok oslabila o 23 procent a od roku 2015 již ztratila na hodnotě 60 procent. Argentinské peso je na tom ještě hůře, to za poslední rok ztratilo 44 procent a od roku 2015 dokonce 80 procent.

Změna kurzu vybraných měn vůči české koruně

MěnyMěny | Jan Traxler

Zdroj: ČNB, data v CZK, data platná k 28. 2. 2019

Autor je privátním investičním poradcem a jednatelem společnosti FINEZ Investment Management.