Žijeme na skvělém místě, nevěříte?

..

.. Zdroj: Komerční banka, a.s.

....
...
3
Fotogalerie

Žijeme na skvělém místě, plném příležitostí, které nám ostatní mohou jen závidět. Nesouhlasíte? Máte dojem, že na Česku není nic výjimečného, že „všeci kradnú“, zdejší politikové nestojí za nic, máme nízké výplaty, drahou elektřinu, vodu? To ale mluvíme každý o něčem jiném.

Jako investiční profesionál mám možná na některé věci jiný úhel pohledu. Pokud říkáte, že investice jsou jen pro bohaté, není to úplně tak. Uznávám, že je bohužel stále mnoho těch, kteří si investovat ve svých rozpočtech, ať už svojí vinou nebo nezaviněně, nemohou dovolit, nicméně podívejte se třeba na pražskou burzu. Najdete tam hned několik firem, jejichž jedna akcie nestojí ani sto korun. Jedna akcie za cenu krabičky cigaret? Nabízí se otázka, co mi dlouhodobě přinese jedna vykouřená krabička cigaret denně a co mi mohou dát akcie.

Pojďme k meritu věci. Proč si myslím, že je Česko tak skvělé místo? Na parketu pražské burzy se obchodují cenově široce dostupné akcie, které za sebou nemají zdaleka takový růst, jakým od poslední krize v roce 2008 prošly hlavní světové indexy. A zároveň také poskytují svým investorům zdaleka nejvyšší dividendový výnos. Co to znamená? Firmy obchodované v Praze jsou ke svým akcionářům mimořádně štědré a vyplácejí jim ze svých zisků velice slušné částky.

Výnos přes pět procent

Průměrný dividendový výnos pražských akcií se pohybuje kolem pěti a půl procenta, a to je číslo, dnes už ve světě nevídané. Třeba všemi milované americké akcie mají tuto hodnotu pod hranicí dvou procent a lepší to není ani na dalších vyspělých akciových trzích.

Dividendové akcie jsou celosvětově vyhledávaným terčem dlouhodobých investorů. Zpravidla se jedná o velké, zaběhnuté firmy s ověřeným obchodním modelem a stabilním hospodařením. Ceny jejich akcií jsou méně kolísavé a nepřinášejí majitelům v dobách krizí až tak emočně vypjaté chvilky jako zbytek akciového trhu. Navíc jim kromě růstu ceny akcií nabízí také možnost generovat další příjem ve formě dividend. Není výjimkou ani to, že takové společnosti ruku v ruce s růstem svého zisku zvyšují každoročně i částku, kterou svým akcionářům vyplácí.

To má pro dlouhodobého investora další příjemný efekt. Dividendový výnos z původně investované částky se neustále zvyšuje. Když jsem před devíti lety kupoval akcie amerického tabákového koncernu Altria, byl dividendový výnos z mé investice kolem osmi procent ročně. Dnes po letech dalšího zvyšování je dividendový výnos na dvojnásobku. Uložte si někam peníze na šestnáct procent s tím, že za pár let bude váš výnos ještě vyšší. Mám dokonce podezření, že vyplácené dividendy mi už moji počáteční investici zcela zaplatily a teď mám podíl v Altrii a z něj proudící peníze vlastně „zadarmo“. Za pouhých devět let.

Zpět domů. Důsledky štědrosti našich firem vůči akcionářům jsou pro jejich praktický život poměrně příjemné. Můj příbuzný již nějakou dobu nenadává na cenu elektřiny ve svém domě. Účty za ni s přehledem zaplatí dividenda, kterou každý rok získá jako majitel akcií ČEZu. Jedna z bank obchodovaných v Praze poskytla svým akcionářům v uplynulých dvou letech dividendový výnos blížící se deseti procentům, přičemž cena jejích akcií je pod osmdesáti korunami. Je tedy i pro drobné investory mimořádně příznivá a v uplynulých dvou letech jim zpětně vrátila bezmála pětinu jejich investice zpět.

Možná z tohoto pohledu skutečně uznáte, že žijeme na mimořádně skvělém místě. A jsme na něm v tu správnou chvíli. To se nestává často.

Autor je investičním analytikem společnosti Broker Trust.