Benzin zdražil za týden skoro o 30 haléřů, stoupla i cena nafty

Tankování benzinu (ilustrační foto)

Tankování benzinu (ilustrační foto) Zdroj: Blesk

Ceny pohonných hmot v Česku se dál zvyšují. Průměrná cena benzinu stoupla za týden o 28 haléřů na 33,67 koruny za litr. Nafta zdražila od minulé středy o 17 haléřů na 32,74 koruny. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje. Podle analytiků nemohou motoristé očekávat pokles cen pohonných hmot v ČR ani na začátku června.

"V nejbližším týdnu předpokládáme další zvýšení cen benzinu a nafty o několik haléřů. Nicméně cena ropy v uplynulém týdnu poklesla, takže zdražování pohonných hmot se brzy zastaví. Pokles cen ale nelze momentálně očekávat, jelikož oslabuje i česká koruna vůči americkému dolaru," řekl analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček míní, že oslabování koruny by mohlo pokračovat i v následujících měsících. "Mnozí investoři se domnívají, že otevřená česká ekonomika bude jednou z obětí obchodních válek, což se podepisuje na kurzu naší měny. V důsledku tohoto vývoje prodražuje dovoz do České republiky, což se týká i ropy a ropných produktů," uvedl.

Podle hlavního ekonoma Czech Fund Lukáše Kovandy se v současném růstu cen pohonných hmot v ČR zrcadlí letošní zdražování ropy. "Severomořská ropa typu Brent v letošním roce zdražila v dolarech bezmála o 30 procent. V korunovém vyjádření pak barel ropy Brent zdražil dokonce o 34,3 procenta, protože k růstu cen ropy se přidal i efekt oslabení české měny vůči americké. Koruna letos oslabila vůči dolaru o 3,5 procenta. Nyní se koruna ocitá na své nejslabší úrovni vůči dolaru za poslední takřka dva roky, za období od června 2017. Jeden dolar vyjde na 23,22 koruny," dodal.

Paliva v Česku zdražují od poloviny února, předtím čtvrt roku zlevňovala. Jen od začátku května stoupla průměrná cena benzinu o 73 haléřů a nafty o 48 haléřů. Nejdražší pohonné hmoty tankují řidiči v Praze. Litr Naturalu 95 vyjde v metropoli v průměru na 34,12 koruny a stejné množství dieselu na 33,37 koruny.

Hranici 34 korun za litr překročila cena benzinu už jen na Vysočině. Průměrná cena nafty se vyšplhala nad 33 korun kromě Prahy a Vysočiny také v Plzeňském kraji. Naopak nejnižší průměrné ceny nafty má Jihočeský kraj. Litr dieselu tam vyjde na 32,36 koruny. Litr benzinu stojí na jihu Čech 33,39 koruny, stejně jako v Královéhradeckém kraji.