Ceny potravin se po dvouměsíčním poklesu vrátily v srpnu k prudkému růstu

Makro Čestlice

Makro Čestlice Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Makro Čestlice
Makro Čestlice
Makro Čestlice
Makro Čestlice
Makro Čestlice
11
Fotogalerie

Světové ceny potravin se po dvouměsíčním poklesu vrátily v srpnu k silnému růstu. Zdražil zejména cukr, rostlinné oleje a některé obiloviny, uvedla dnes Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Ta ve své zprávě také snížila odhad sklizně obilovin v letošním roce na téměř 2,788 miliardy tun, zatímco dosud očekávala 2,817 miliardy tun. I tak by ale sklizeň měla být vyšší než loni.

Souhrnný index, který sleduje ceny nejobchodovanějších potravinových komodit ve světě, za srpen v průměru vystoupil na 127,4 z červencové hodnoty 123,5 bodu. Ta je po zpřesnění vyšší, původní zpráva za červenec uváděla hodnotu indexu na 123 bodech. Meziročně byly ceny v srpnu vyšší o 32,9 procenta.

Cenový index obilovin se proti červenci zvýšil o 3,4 procenta. Předpoklad nižší sklizně v několika velkých exportních zemích přispěl k růstu cen pšenice o 8,8 procenta, zatímco ječmen proti červenci zdražil o devět procent. Naproti tomu kukuřice a rýže zlevnily.

Cukr za srpen zdražil o 9,6 procenta, částečně kvůli obavám, že úrodu v Brazílii poškodí mrazy. Brazílie je největším vývozcem cukru na světě. Vyhlídky na solidní sklizeň v Indii a v Evropské unii ale pomohly negativní dopady těchto obav částečně zmírnit.

Ceny rostlinných olejů se proti červenci zvýšily o 6,7 procenta, na maximu se ocitl palmový olej. Na trhu přetrvávají obavy z nižší produkce, což například v Malajsii vedlo k čerpání zásob. Dražší je i řepkový a slunečnicový olej.

V srpnu se zvýšily i ceny masa, i když jejich růst byl mnohem slabší než například u obilovin. Vysoká poptávka v Číně přispěla k růstu cen hovězího, zatímco poptávka z východní Asie a Blízkého východu pomohla k růstu cen drůbežího masa. Ceny mléčných výrobků se v srpnu mírně snížily.

FAO uvádí, že k odhadovanému poklesu sklizně obilovin v letošním roce přispívají trvající sucha v hlavních producentských zemích. Z hlavních cereálií FAO proti červenci nejvíce snížila odhad sklizně u pšenice, a to o 15,2 milionu na 769,5 milionu tun. Jako hlavní důvod organizace uvádí nepříznivé počasí ve Spojených státech, Kanadě, Kazachstánu a Rusku.

Odhad světových zásob obilovin do konce sezony 2021/2022 FAO proti červencové zprávě snížila o 27 milionů na 809 milionů tun. Proti začátku sezony to naznačuje snížení zásob o 0,9 procenta.